Film over verzetsstrijder pastoor Henri Vullinghs

Foto: Uitgave 'Verdraagtj uch!' - Met toestemming Com. Herdenkingsmonument Militairen

HEYTHUYSEN – Pastoor Henri Vullinghs is één van de vierendertig Limburgse priesters die tijdens de oorlog hun leven gaven in de strijd tegen de bezetter. De jonge cineast Rick Roos maakte een film over de pastoor, die op verschillende plaatsen in Limburg en tenslotte op L1 zal worden vertoond. Op 10 maart is de film te zien in Heythuysen.

Henri Vullighs was de pastoor van Grubbenvorst. Hij kwam vaak in Haelen, waar hij eerder rector was geweest bij de Ursulinen op kasteel Aldenghoor.

Onderduikers
Vullighs was één van de eerste geestelijken die zich het lot van de krijgsgevangen aantrok. Later breidde hij zijn hulp uit naar Joodse onderduikers en neergestorte geallieerde piloten. Op 1 mei 1944 werd Vullinghs gearresteerd. Op 1 juni kwam hij in kamp Vught terecht, waar hij zwaar werd mishandeld.

Bergen-Belsen
Op 6 september 1944 werd pastoor Vullinghs op transport gezet naar concentratiekamp Sachsenhausen en van daaruit naar kamp Bergen-Belsen, waar hij eind maart 1945 doodziek arriveerde. Twee weken later stierf hij.

De film van Rick Roos is op 10 maart te zien in de Credozaal aan de Biesstraat 2a in Heythuysen. Aanvang 19.30 uur. Oud-deken Willemsen zal er die avond een voordracht verzorgen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen