Dakdekkende Ieren opgepakt

Foto: David Shankbone (CC BY - 3.0)

LIMBURG – In Venlo zijn gisteren drie Ieren opgepakt die langs de deuren gingen om hun diensten als dakwerkers aan te bieden.

Agenten zagen de mannen na een melding kaartjes uitdelen bij bewoners. De Ieren werden opgepakt en naar het bureau overgebracht, waar ze samen een geldboete van 420 euro kregen. Die werd contant voldaan. Daarna mochten ze weer vertrekken.

Oplichting
De politie kan weinig doen aan deze dubieuze buitenlandse klussers, die meestal met mooie verhalen komen maar slecht werk leveren of ineens de prijs gaan opdrijven op het moment dat ze eenmaal begonnen zijn. Het probleem wordt wel erkend, maar zolang mensen nog in zee gaan met hen, zal het probleem blijven aanhouden. Er komen bij de politie regelmatig meldingen binnen van mensen die voor duizenden euro’s werden opgelicht door deze zogenoemde ‘travellers’.

Civiel recht
Een goed jaar geleden streek een groep Ieren met campers, caravans en ‘klusbusjes’ neer op camping Leudal in Haelen. De politie houdt wel een oogje in het zeil, maar woordvoerder Hub Haenen van de politie in Leudal bevestigt dat het waarschuwen van burgers meestal het enige is wat men kan doen.
‘Wat er voor ons zo lastig aan is, is dat dit onder het civiele recht valt, niet onder het strafrecht. Bovendien gaat het om groepen die zich steeds van plaats naar plaats bewegen. Op het moment dat we weten dat een groep ergens actief is, gaan we daar lokaal waarschuwen. We werken landelijk samen en op die manier zijn ook al veel groepen in kaart gebracht. Die kennis wisselen we ook uit met andere korpsen. We mogen natuurlijk ook niet alle groepen over een kam scheren, maar op het moment dat wij het vermoeden hebben dat een groep zich bezig houdt met oplichtingspraktijken, proberen we het hen wel zo moeilijk mogelijk te maken. Ondertussen blijft onze boodschap aan de burgers om alleen in zee te gaan met een erkend bedrijf uit Nederland, dat ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Vraag bijvoorbeeld altijd naar certificaten.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen