Opnieuw oproep van burgemeester aan debuterende jongeren om te gaan stemmen

Foto: https://www.freepik.com/free-photo/

LEUDAL – Net als bij de provinciale verkiezingen in maart 2023 hebben alle jongeren in Leudal die voor de eerste keer mogen stemmen, een kaartje gekregen van Burgemeester Désirée Schmalschläger.

Op donderdag 6 juni mogen we namelijk weer naar de stembus voor de verkiezing van het Europees Parlement.

Vijf jaar
De burgemeester roept jongeren op om ook gebruik te maken van hun stemrecht. De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden om de vijf jaar plaats in de 27 lidstaten van de Europese Unie, voor het laatst dus in 2019. Er werden toen 751 parlementsleden verkozen, die ongeveer 500 miljoen Europeanen vertegenwoordigen. Na de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie is het aantal zetels dat bij de komende verkiezingen ter beschikking staat 720.

Meerdere dagen
Er zijn vier achtereenvolgende dagen waarop de burgers van de lidstaten naar de stembus kunnen gaan, donderdag tot en met zondag. In Nederland vinden deze verkiezingen daarom in tegenstelling tot de overige verkiezingen niet op een woensdag plaats, maar op een donderdag. In veel andere landen, zoals bijvoorbeeld België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk, zijn de verkiezingen op zondag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen