Advocate Jolanda rent met collega’s voor mensenrechten tijdens de Roermond City Run

Foto: Jolanda Houben

LEUDAL/MAASGOUW – Advocaten komen op voor de rechten van anderen. Een advocaat is partijdig, hij probeert het standpunt van zijn cliënt te steunen met juridische argumenten. Ook is een advocaat onafhankelijk van zijn cliënt, wat inhoudt dat de advocaat zich niet vereenzelvigt met het standpunt van de cliënt maar optreedt als raadsman of -vrouw.

Verder is een advocaat onafhankelijk van de overheid. Advocaten hebben behoorlijk veel vrijheid om te zeggen wat ze denken. En er is toegang tot een onafhankelijke rechter. Tenminste, hier in Nederland.

Geschokt
Jolanda Houben, advocate uit Leudal en werkzaam in Thorn, was dan ook geschokt toen ze in de krant het verhaal las van de Iraanse mensenrechtenadvocaat, Nasrin Sotoudeh. Zij is veroordeeld tot 38 jaren gevangenisstraf en 148 zweepslagen. Waarom? Omdat ze op vreedzame wijze opkwam voor vrouwenrechten in Iran. Haar strijd en werk leverde haar een veroordeling op voor samenzwering, het niet eerbiedigen van de autoriteit en het zonder hoofddoek verschijnen in de rechtszaal. Andere advocaten zouden nooit durven wat Nasrin deed. Zo vertegenwoordigde zij vrouwen die gearresteerd werden nadat ze protesteerden tegen de Iraanse hijab-wet, maar ook journalisten, prominente mensenrechtenactivisten en minderjarigen die met de doodstraf bedreigd werden.

Actiepagina
Een collega die op zo’n manier behandeld werd, dat kon Jolanda niet toestaan. Zij besloot in actie te komen en zocht contact met Amnesty International, de mensenrechtenorganisatie die al in actie was gekomen voor Nasrin. ‘Dat iemand gestraft wordt vanwege het feit dat ze opkomt voor de rechten van anderen, dat raakte mij natuurlijk enorm. Want dat is juist de kern van ons vak’ verklaart Jolanda.

‘Naast natuurlijk het menselijke aspect was dat dan ook de reden om er met collega’s over te gaan praten. Al snel besloten we de krachten te bundelen. En dat kon via Amnesty, want zij bieden sinds kort de mogelijkheid voor teams om een actiepagina te maken. Die mogelijkheid grepen wij aan en zo kunnen mensen ons en Amnesty steunen in de strijd om Nasrin vrij te krijgen.’

Verbinding
Om ook fysiek iets te doen en de actie meer zichtbaar te maken voor de buitenwereld besloot een aantal teamleden ook mee te rennen in de Roermond City Run, op zondag 28 april. ‘De advocaten zullen dan ook lopen in shirts van Amnesty International. Donaties komen dan ook volledig en rechtstreeks ten goede van de mensenrechtenorganisatie’ zegt Jolanda, die zelf de 10 kilometer en de 5 kilometer rent. ‘Behalve het doel van deze actie zorgt dit ook nog voor verbinding. Tussen advocaten onderling, maar ook tussen onze beroepsgroep en organisaties die zich inzetten voor de rechten van de mens én de bevolking. Want uiteindelijk gaan mensenrechten ons natuurlijk allemaal aan.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen