‘Tal van problemen bij functioneren BsGW’

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Er zijn in het verleden nogal wat klachten geweest over het functioneren van BsGW, de organisatie waarin gemeenten en Waterschap samenwerken op belastingterrein. Er werd beterschap beloofd.

De genomen maatregelen blijken echter nog weinig effect te hebben. In ieder geval onvoldoende, zo kaart raadslid Mathieu Wagemans van Ronduit Open aan.

Kwijtschelding
‘Alleen al de afgelopen week werd ik geconfronteerd met ervaringen van burgers die droevig stemmen. Burgers die kwijtschelding van belastingheffing hebben gekregen op basis van onvoldoende inkomen, ontvangen aanmaningen omdat ze hun belasting nog niet hebben betaald’ zo weet Wagemans.

Zoekgeraakt
Hij heeft meer voorbeelden: ‘Nog ernstiger is de ervaring dat een burger bezwaar maakt tegen een aanslag, na lange tijd informeert hoe het met de afhandeling staat van het bezwaarschift en te horen krijgt dat het bezwaarschift is zoekgeraakt. Hij dient een nieuw bezwaarschrift in, maar na enige tijd blijkt dat ook dit herhaalde bezwaarschrift onvindbaar is. Hij wordt verzocht een derde keer een bezwaarschift in te dienen.’

Structureel
Het gaat volgens het raadslid dus niet meer om incidenten maar om een structureel probleem met de wijze waarop de BsGW functioneert. ‘Belastingzaken zijn voor burgers niet de meest populaire aangelegenheden, maar het kan en mag niet zo zijn dat de overheid zelf de zaken zo slecht op orde heeft’ vindt Wagemans, die het college oproept een beeld te vormen van de interne gang van zaken.

Toezeggingen
B&W mag volgens het raadslid niet langer genoegen nemen met toezeggingen, die niet of onvoldoende worden nagekomen: ‘De BsGW is opgericht om zaken beter te laten verlopen. Dan mag het na jaren niet teveel gevraagd zijn om te eisen dat die voordelen ook in de praktijk blijken en burgers niet langer met genoemde ervaringen worden geconfronteerd.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen