Pro­vin­cie on­der­steunt ener­gie­co­ö­pe­ra­ties om lokale economie te stimuleren

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – De provincie wil lokale energiecoöperaties graag ondersteunen om meer energieprojecten tot uitvoering te laten komen. Niet alleen helpt dit de samenleving bij het versnellen van de energietransitie, maar energiecoöperaties dragen ook stevig bij aan de lokale economie en maatschappelijke cohesie.

Per coöperatie stelt de provincie een subsidie van maximaal 20.000 euro beschikbaar.

Armslag
Een energiecoöperatie is een groep van actieve burgers, die samen energie willen opwekken of besparen. Door dit in een coöperatievorm te doen krijgen de leden meer armslag om samen op te trekken. Zuidenwind is een voorbeeld van zo’n coöperatie die onder meer in Leudal actief is.

Transitie
De tendens is dat energie steeds vaker lokaal en collectief wordt opgewekt. Gedeputeerde Daan Prevoo (SP): ‘Lokaal opwekken en gebruiken van energie heeft wat mij betreft de toekomst. We zien steeds meer burger-energiecoöperaties die dit professioneel met én door omwonenden willen oppakken. Ik vind het belangrijk dat deze organisaties zich gesteund en gemotiveerd weten. Met deze subsidie kunnen de coöperaties investeren in projecten, maar ook bouwen aan kennis en groei. Een noodzakelijke ontwikkeling om in Limburg samen de energietransitie van de grond te krijgen.’

Glasvezel
Limburg telt momenteel zo’n twintig energiecoöperaties (opgericht en in oprichting) en dit aantal is groeiende. De coöperaties investeren de opbrengsten in hun eigen omgeving, bijvoorbeeld voor nieuwe energieprojecten. Maar er kan vanuit de corporatie bijvoorbeeld ook meebetaald worden aan de aanleg van glasvezelkabel. Een coöperatieve aanpak van de asbestdakenproblematiek in combinatie met energieopwekking komt eveneens in aanmerking voor de subsidie. De regeling heeft een looptijd van circa een jaar en is hier te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen