Het drukke leven van bijen en imkers

Foto: BCL

HAELEN – Mei is de voor de bijen én imkers de drukste maand. Omdat er veel voedsel, honing en stuifmeel is groeien de bijenvolken explosief. Hierdoor raken de bijenkasten te vol.

Dit is vaak het begin van het zwermen van bijen. Bij dit zwermen verlaat de koningin met ongeveer de helft van de aanwezige bijen de bijenkast en gaat op zoek naar een andere plek, vaak in een boom.

Lege kast
Voor de imkers is het zaak om dit natuurlijke zwermen te voorkomen. Zij willen immers niet een heel volk kwijtraken. Om die reden helpt de imker het te grote volk bij het vinden van en nieuw onderkomen. Een gedeelte van het te grote bijenvolk wordt in een lege kast geplaatst.
Omdat er in mei veel bloeiende planten en bomen zijn wordt er door de bijen veel honing verzameld en opgeslagen in de honingkamer. Zijn de ramen vol met honing, dan worden er weer lege ramen in gehangen. De volle honingramen kunnen dan geoogst worden. Dit gebeurt door het zogenoemde honing slingeren.

Vragen
Wil je nog meer weten over bijen en het houden van deze insecten, bezoek dan op zondag 2 juni de bijenstand van de Imkervereniging Roer- en Leudal. Deze is gelegen bij het Bezoekerscentrum Leudal, aan Roggelseweg 58 in Haelen. Die zondag is van 12.00 uur tot 16.00 uur een imker aanwezig, die graag al je vragen zal beantwoorden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen