Leudal herdenkt traditiegetrouw

LEUDAL – In Leudal bevinden zich in totaal 27 oorlogsmonumenten. Jaarlijks, op 4 mei, herdenken we in heel Nederland traditiegetrouw de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.

Binnen de gemeente Leudal zijn er op verschillende plaatsen herdenkingen, waar om 20.00 uur stipt twee minuten stilte in acht worden genomen. In 2024 is dat in Buggenum, Haelen, Horn, Hunsel en Heythuysen.

Verhalen
Op de foto’s op deze pagina ziet u een overzicht van herdenkingen door de jaren heen op een aantal van die plaatsen. Met name de herdenking bij het Vredesmonument in Heythuysen is in al die tijd steeds meer uitgebreid. Dat gebeurde vooral op instigatie van voormalig pastoor Vankan die sinds 2015 zorgde voor een kerkviering voorafgaand aan de herdenking in de Heilige Nicolaaskerk, waarbij verhalen van oorlogsslachtoffers centraal staan.

Stolperstein
Zo is er dit jaar wordt aandacht voor de Engelse militair Donald Barrett, die in Baexem bij het demonteren van een mijn dodelijk verongelukte. Daarnaast wordt gesproken over de kinderen Wilhelmien en René Penris, die eveneens in Baexem om het leven kwamen. Ook de verhalen van Karel Corstjens uit Heythuysen die een verblijf in een Jappenkamp niet overleefde en Roermondenaar Armand Leviticus die vanuit zijn laatste woonplaats Heythuysen vluchtte voor de Duitsers en voor wie recentelijk in Heythuysen een stolperstein werd onthuld, worden belicht bij de herdenkingsdienst dit jaar. Die begint om 18.45 uur. Om 19.30 uur volgt dan weer de stille tocht naar het Vredesmonument op de hoek Stationsstraat-Eykerstokweg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen