De verdwenen taal van het katholicisme

Foto: BCL

LEUDAL – Jo Wijnen gaat in het lentenummer van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, in op de rijke maar vrijwel verdwenen taal van het katholicisme.

Op zijn kenmerkende en humoristische wijze vertelt hij over de vele gebruiken, voorwerpen, Latijnse citaten en gezangen en nog veel meer.

Spaanse griep
Paul Mols schrijft in het Roggels dialect over de periode van medio oktober 1918 tot eind november 1918,  toen alleen al in Roggel 41 personen overleden aan de Spaanse groep. Ook de overgrootmoeder van Mols bezweek aan de ziekte. Verder vertelt Hugo Levels over de bouw van de kazematten tijdens de mobilisatie in Neer, in de periode 1938 tot en met 9 mei 1940. Enkele leden van IVN en de Studiegroep Leudal beschrijven opvallende wegbermplanten in en rondom het Leudal. In dit nummer de Akkerhoornbloem.

Jootje
Peter Pijls, van de Leyenhof uit Buggenum, verhaalt over een dorpsfiguur – Jootje genaamd – waaraan hij goede herinneringen bewaart. Verder is de Servaaskapel in Nunhem dringend aan renovatie toe. Sef Adams geeft een korte omschrijving van de geschiedenis van de kapel. Foto’s geven een indruk van de huidige mankementen. Lau Driessen kwam op een aparte wijze achter de oorlogsgeschiedenis van zijn oom Wiel Caris uit Nunhem, die als jongeman in het verzet ging, gepakt werd en gedeporteerd naar een kamp in Braunschweig. Thijs Zeelen vertelt uitgebreid over de winter van 2023, die zeer zacht, zeer nat en somber was met een extreem hoge grondwaterstand. In de weerhistorie over het Leudalgebied gaat hij in op de wederopbouwwinter van 1946, die ook zeer nat was.

Aanmelden
Heb je belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied, dan kun je voor slechts 19 euro abonnee worden. Je ontvangt dan vier keer per jaar het tijdschrift Rondom het Leudal. Als welkomstgeschenk ontvang je bovendien alle nummers die in 2023 zijn verschenen, alsmede het boek ‘Het Leudal in prentbriefkaarten’. Je kunt je aanmelden als abonnee per e-mail via [email protected] , via www.rondomhetleudal.nl, of telefonisch via 06-53530871 of  0475-59.37.67.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen