Bijenstand bij Bezoekerscentrum Leudal geopend

Foto: Pixabay - xiSerge (CC0-Public Domain)

HAELEN – Maart is voor de imker een zeer spannende maand. Als de temperatuur boven de 13 graden komt, kan gestart worden met de eerste kastinspectie.

Hieruit moet dan blijken hoeveel volken de winter overleefd hebben en wat hun grootte is.

Broed
Daarnaast is het vooral belangrijk of er broed aanwezig is. Hieruit blijkt namelijk dat de koningin aanwezig en aan de leg is. De volken worden dan op een kast gezet en voorzien van voldoende ramen met voer. Deze ramen worden tegen het broed geplaatst, zodat de bijen bij teruglopende temperaturen altijd bij het voer kunnen. Beschimmelde en smerige ramen worden zo nodig vervangen.

Stuifmeel
Voor een goede ontwikkeling van een bijenvolk is het juist in het voorjaar belangrijk dat er voldoende stuifmeel is. Voor imkers met een groot aantal volken is het dan ook noodzakelijk om naar de wilg te reizen. Het beste tijdstip hiervoor is als de vroegste wilgensoorten bloeien en er goed vliegweer verwacht wordt. Door het binnenhalen van voldoende stuifmeel zal de koningin gestimuleerd worden tot het leggen van eitjes en groeit het volk snel. Vervolgens is het dan wachten op goed weer en de bloei van de fruitbomen.

Imkervereniging
Wil je nog meer weten over bijen of over het houden van bijen, bezoek dan op zondag 7 april de bijenstand bij het Bezoekerscentrum Leudal, aan de Roggelseweg 58 in Haelen. Op deze zondag is van 12.00 uur tot 16.00 uur een imker van Imkervereniging Roer- en Leudal aanwezig, die graag al je vragen zal beantwoorden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen