Kick-off van de E-waste race in Hunsel

HUNSEL – Maandagmiddag was kick-off van de E-waste Race in de gemeente Leudal. De E-waste race is een wedstrijd tussen tien scholen in drie gemeenten om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen.

Wethouder Heleen Wijers was aanwezig bij de aftrap door groep 7/8 van Cluster HIN, locatie Hunsel, om te vertellen over het belang van de E-waste Race.

Lade
Bovendien kregen de leerlingen een gedegen voorbereiding over het doel en de waarde van deze wedstrijd. Dat begon met een stukje bewustwording. Zo konden ze nadenken over hoeveel elektronische apparaten ze die dag tot dat moment al gebruikt hadden. En over wat ze deden met spullen uit die categorie, die niet meer gebruikt worden. Heeft niet iedereen zo’n beroemde lade in huis, waar heel die wirwar van kabels, lege batterijen, opladers die nergens meer op passen en soortgelijke rommel in opgeborgen ligt? Met bovendien niet de geringste kans dat het ooit nog gebruikt wordt. En wat gebeurt er dan mee als het uiteindelijk toch het huis uit gaat? Dan komt het in veel gevallen toch weer tussen het restafval terecht. Dat is zonde.

Grondstoffen
Dat er maar liefst 46 verschillende grondstoffen worden gebruikt in één mobiele telefoon was al een eyeopener. Maar wat het betekent voor de natuur en het milieu om die grondstoffen te winnen maakte nog meer indruk. Het maakte goed duidelijk hoe belangrijk recycling is. Na de gastles waren de scholieren dan ook klaar om daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit doen ze door in de komende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen. Door er een wedstrijdvorm aan te koppelen worden het nog leuke én spannende weken ook…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen