Kinderen aan de slag met elektronisch afval tijdens de E-waste Race

Foto: Gemeente Leudal

LEUDAL – In Nederland wordt meer dan de helft van de totale hoeveelheid elektronisch afval nog niet gerecycled. Dat is zonde, want het zit vol met waardevolle materialen en grondstoffen.

Recyclen kan beter door het gemakkelijker én leuker te maken. Daarom organiseert RD Maasland in samenwerking met de gemeenten Leudal, Maasgouw en Roerdalen de E-waste Race.

Leren over circulariteit
De E-waste race is een wedstrijd tussen tien scholen in deze drie gemeenten, om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. De scholen gaan van 4 maart tot en met 28 maart de strijd met elkaar aan om zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen, dat hergebruikt of gerecycled kan worden. De scholieren krijgen voordat ze starten met het inzamelen eerst een gastles. Ze leren dan op een interactieve manier over grondstofschaarste, het belang van hergebruik en consuminderen. Na de gastles zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit doen ze door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen.

Zolder
Veel mensen hebben op zolder, in de kelder of in lades nog wat oude elektronica rondslingeren: een oude telefoon, een kapotte dvd-speler of een elektrische tandenborstel. Toch schiet het er iedere keer weer bij in om deze elektronische apparaten, ook wel E-waste genoemd, weg te brengen. Tijdens de E-waste Race kunnen buurtbewoners hun rondslingerende elektronisch afval online aanmelden (op www.ewasterace.nl). Scholieren en buurtbewoners maken dan een afspraak om het afval thuis op te halen. Batterijen en accu’s mogen niet ingeleverd worden. Na vier weken wordt de winnaar bekend gemaakt, die een mooi geldbedrag voor de school wint. Zo maakt de E-waste Race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk.

Scholen
In de gemeente Leudal doen Cluster HIN (locatie Hunsel), De Harlekijn, de Latasteschool, de Widdonckschool, De Verrekijker en De Glundering mee. In gemeente Maasgouw strijden Sint Medardus, De Koningsspil en De Triangel om een positieve impact te maken en in gemeente Roerdalen doet de Sint Martinusschool dat. RD Maasland zorgt ervoor dat het ingezamelde E-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Zo komt al het E-waste goed terecht zodat het kan worden hergebruikt of gerecycled.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen