Van hobbyproject naar wandelroute van het jaar 2024?

Foto: Rondje Limburg

LIMBURG – Het lange afstandspad Rondje Limburg is sinds maart 2023 te wandelen. Van Eijsden tot de Mookerhei, dwars door het hart van Limburg en langs de Maasduinen richting het drielandenpunt in Vaals en weer terug via het Limburgse heuvelland.

Met 385 kilometer een echte uitdaging voor de wandelaar. Het project is gestart als hobbyproject en maakt nu kans op de titel ‘Wandelroute van het jaar 2024’.

Drijfveer
In september 2022 zijn Vincent Rommelaars en Sylvia Jochems gestart met het bedenken en ontwikkelen van het lange afstandspad Rondje Limburg. De passie voor wandelen in de natuur en de liefde voor Limburg is de drijfveer geweest om dit project neer te zetten. Er zijn natuurlijk al veel wandelroutes, maar een echt serieus lange afstandspad door heel Limburg ontbrak er voor hen nog aan. Het doel is om wandelaars de mooie en diverse natuur van heel Limburg te laten ontdekken tijdens een echt wandelavontuur.

Meerdaags
Tijdens dit avontuur loop je grotendeels over onverharde paden. Het lange afstandspad is in eerste instantie bedacht om als meerdaags avontuur aan te gaan. Lekker op pad met de rugzak en een tentje, of iets luxer overnachten in een hotel of B&B kan natuurlijk ook. Het is dan ook een pittig avontuur, maar gelukkig kun je de afstanden van de etappes indelen zoals je zelf wilt. De route is opgedeeld in achttien etappes van ruim twintig kilometer en is te lopen middels GPX, via Komoot en Strava. Sinds juni 2023 is er een wandelgids beschikbaar met extra aanvullende informatie en routekaarten, waarmee je de route kunt volgen. Ook is er een zelf ontwikkelde digitale stempelkaart beschikbaar, waarmee je aan het begin en eind van iedere etappe een QR-code kunt scannen om je stempels te verzamelen voor de officiële registratie. Is de stempelkaart vol en het hele rondje volbracht, dan heeft iedere wandelaar een plekje verdiend in de ‘Walk of Fame’ en ontvangt een leuk aandenken.

Titel
Het project is niet onopgemerkt gebleven. De eerste wandelaars hebben het pad vorig jaar voltooid en er zijn diverse wandelaars gestart met de uitdaging. Ook is het lange afstandspad doorgedrongen tot de top vijf van routes die kans maken op de titel ‘Beste wandelroute van het jaar 2024′ voor de hele Benelux. De winnaar wordt op 2 maart bekendgemaakt tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Gent. De criteria om de winst te kunnen behalen zijn veeleisend. Een duidelijke website en wandelgids zijn inmiddels al gerealiseerd, alleen de fysieke bewegwijzering van de route ontbreekt nog. Met de hoop op erkenning van de Provincie Limburg, Limburgse gemeenten en de verschillende natuurorganisaties in Limburg, willen ze het echt iets van Limburg maken. Iets om trots op te zijn en waar wandelliefhebbers van heinde en verre van kunnen genieten.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen