Zorgverzekering in Limburg ruim acht procent duurder in het nieuwe jaar

Foto: John Hölsgens

LIMBURG – De premies voor zorgverzekeringen zijn dit jaar voor Limburgers het hardst gestegen. Dat blijkt uit de Datamonitor Zorgverzekeringen 2024 van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

‘Inwoners van Limburg zagen hun zorgpremie met gemiddeld 8,4 procent stijgen’, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij Geld.nl. ‘Dit terwijl in de heel Nederland de premies met ‘maar’ 6,3 procent stegen ten opzichte van 2023.’

Eigen risico
Limburgers betalen in 2024 gemiddeld 158,85 euro per maand voor hun zorgverzekering. In 2023 was dat nog gemiddeld 146,40 euro per maand. Toen was onze provincie nog het goedkoopste uit. Dat de premies in Limburg harder stegen, komt vooral door de keuzes die Limburgers maken voor hun zorgverzekering in 2024. Zo verhoogden veel minder provinciegenoten hun eigen risico. In 2023 koos ruim 40 procent voor een hoger eigen risico. In 2024 deed nog ruim 27 procent dat. ‘Als je je eigen risico verhoogt, krijg je korting op de premie voor je basisverzekering. Daar staat tegenover dat je, als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering, een hoger bedrag zelf moet betalen. In 2024 kiezen dus meer Limburgers ervoor dit risico niet te lopen en dan maar een iets hogere zorgpremie te betalen’, aldus Bulthuis.

Zorgmijders
Ondertussen heeft ruim één op de vijf patiënten vorig jaar zorg gemeden of uitgesteld, omdat ze het niet kunnen betalen. Vooral mondzorg (45 procent), fysiotherapie (23 procent) en medicijnen (11 procent) werden vaak gemeden. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder bijna tienduizend patiënten. De Patiëntenfederatie Nederland noemt die cijfers zorgelijk.  Volgens de organisatie moet het nieuwe kabinet structurele maatregelen nemen om het mijden van zorg te voorkomen. Allereerst moet het eigen risico fors omlaag vindt de federatie, omdat de financiële impact van dat bedrag op (chronisch) zieke patiënten te groot is, vooral bij een laag inkomen. Daarnaast moet mondzorg (deels) weer vergoed worden vanuit de basisverzekering en kan ook de toegang tot fysiotherapie beter.

Stapeling
Daarnaast pleit de Patiëntenfederatie ervoor de stapeling van zorgkosten voor huishoudens beter te monitoren en aan te pakken. Met stapeling van kosten wordt bedoeld kosten die bovenop de al bestaande eigen betaling van zorg komen, zoals extra kosten door een aandoening of beperking. Deelnemers aan het onderzoek noemen kosten voor (eigen) vervoer het vaakst (70 procent), gevolgd door parkeerkosten (56 procent), bril of contactlenzen (52 procent). Ook hulpmiddelen bij lopen of verplaatsen (32 procent), huishoudelijke hulp (32 procent) en energiekosten (31 procent) worden regelmatig genoemd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen