Dodelijk vuurwerk: ‘Wanneer grijpt de Rijksoverheid in?’

Foto: Pixabay - fsHH (CC0-Public Domain)

‘Nog voordat de jaarwisseling daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, valt het eerste dodelijke slachtoffer van dit jaar door vuurwerk te betreuren. Dit keer kwam het afschuwelijke nieuws uit Neeritter, waar een 36-jarige man om het leven is gekomen door een ongeluk met vuurwerk. Een tweede persoon raakte gewond. Het ongeval gebeurde in een tuin bij een boerderij, waar tijdens het afsteken een stuk vuurwerk ontplofte. De politie onderzoekt wat voor vuurwerk er gebruikt is.’

‘De gebeurtenis roept veel vragen op. Eén van de meest essentiële is waarschijnlijk hoe lang we nog door kunnen gaan op deze voet. In een tijd dat bij een deel van de bevolking het idee heerst dat  ‘ze’ van plan zijn ‘alles’ van ‘ons’ af te pakken is het bijna riskant om het te vragen, maar hoeveel slachtoffers moeten er onder mensen en dieren nog vallen voor de overheid beseft dat een verbod op deze zware explosieven een onderdeel van haar taak is om burgers en hun bezit te beschermen?

De meest vreemde rituelen worden tegenwoordig al snel als ‘tradities’ bestempeld en wie daar bedenkingen bij heeft, is voor hij het weet ‘on-Nederlands’. Die tradities worden vervolgens ingezet als een twistpunt, die de polarisatie in dit land naar een steeds haatdragender niveau stuwt. Media werken daar nogal eens gretig aan mee, door een podium te bieden aan steeds extremere standpunten en die tegenover elkaar te plaatsen. Dat betekent immers meer kijkers, meer luisteraars, meer lezers en meer ‘kliks’. En dus meer inkomsten.

Op de zogenaamde sociale media is het meestal nog erger. Omdat dit open kanalen zijn mag iederen zonder kennis van de feiten of expertise daar zijn ‘mening’ uiten. Ook gisterenavond wisselden daar, na de verschrikkelijke gebeurtenis in Neeritter, gevoelloosheid en pure domheid elkaar af. Gelukkig was het wel een overgrote meerderheid die haar medeleven liet blijken.

Ondertussen kijkt de politie landelijk met angst en beven uit naar de komende nacht. Belast met de taak tot het handhaven van de wetten in Nederland, het bewaren van de openbare orde en het verlenen van hulp, staat zij voor een taak die met het jaar steeds zwaarder wordt. Met dank aan onder meer alle bezuinigingen. Maar niet alleen de politie, ook andere hulpverleners zoals brandweerlieden en ambulancepersoneel vrezen de komende uren. Omdat ze elk jaar niet alleen gehinderd worden bij hun belangrijke, vaak levensreddend werk, maar rechtstreeks worden aangevallen met vuurwerk.

Het is een feit dat vuurwerk steeds meer wordt ingezet als geweldsmiddel bij ongeregeldheden, zoals rellen en demonstraties. Ook wordt het steeds vaker gebruikt ‘als explosief’ bij conflicten in het criminele circuit en bij het opblazen van geldautomaten. Het lijkt wel alsof we collectief blind zijn voor het gegeven dat vuurwerk bestaat uit explosieven. Het spul heeft als doel te ontploffen. Dan kun je er wel een bagatelliserend onderscheid op loslaten, zoals legaal of illegaal, het gaat inmiddels gewoon om wapens. Het is daarom geen wonder dat de vuurwerkhandel zich van dezelfde drogredeneringen bedient als de wapenhandel in de VS: ‘Mijn handelswaar maakt geen mensen dood, dat doen die mensen zelf.’

Daarmee wordt ‘de eigen verantwoordelijkheid’ van mensen weer eens misbruikt omdat er nu eenmaal geld te verdienen valt. Het is heel erg gemakkelijk om domweg voorbij te gaan aan het gegeven dat niet alle mensen (en zeker jonge mensen niet) elke veranwoordelijkheid kunnen dragen. Het ontkennen van dat probleem gaat zeker niet bijdragen aan het terugdringen van het aantal slachtoffers. Ingrijpen door de Rijksoverheid heeft in dit geval helemaal niets te maken met betutteling of ‘afpakken’, maar met het recht op een veilige leefomgeving voor iedereen. Niemand met gezond verstand wil nog langer een inkzwarte jaarwisseling, zoals mensen in Neeritter die nu moeten ondergaan.’

John Hölsgens is redactioneel beheerder voor Nieuws.nl

Open Podium biedt ook plaats aan columns of andere opiniestukken van bezoekers van Leudal.Nieuws.nl of gastschrijvers. Bijdragen kunnen worden geweigerd, ingekort of geherformuleerd. Anonieme inzendingen of stukken die oproepen tot geweld, discriminatie of andere onwettige daden worden nooit geplaatst. Geplaatste stukken vertegenwoordigen niet de mening van de redactie. Over het al of niet plaatsen van bijdragen wordt geen enkele discussie gevoerd. Stuur uw bijdragen aan [email protected], voorzien van naam, adres en telefoonnummer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen