Huisvestingbeleid internationale werknemers nu meer gericht op permanente, kwalitatieve oplossingen

Foto: Pixabay - JACLOU-DL (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De gemeente Leudal heeft het beleid voor huisvesting van buitenlandse werknemers en andere kamerbewoners aangepast. Het beleid is nu meer gericht op permanente en kwalitatieve huisvestingsoplossingen, in plaats van tijdelijke oplossingen zoals losse stacaravans of woonunits.

Ondanks die aanpassing is door enkele lokale ondernemingen toch de behoefte geuit aan tijdelijke huisvestingsoplossingen.

Goed beheer
Wethouder Robert Martens (D66): ‘Deze bedrijven gaven aan slechts gedurende bepaalde perioden in het jaar huisvesting nodig te hebben. De kosten voor permanente verblijven zijn dan niet realistisch. Om ook aan deze behoeften tegemoet te komen, is het beleid aangepast om voor een periode van maximaal drie maanden per jaar, maximaal dertig personen te kunnen huisvesten in tijdelijke woonunits, over een periode van maximaal 5 jaar.’ De huisvesting moet dan plaatsvinden op het perceel van het bedrijf zelf en is enkel bedoeld voor de eigen bedrijfsvoering. De werkgever moet bovendien voorzien in goed beheer en toezicht. Tevens moet aangetoond worden dat de huisvesting voorziet in een goed woon- en verblijfsklimaat.

Omgevingsvergunning
Voor dergelijke huisvesting is overigens altijd een omgevingsvergunning nodig is. Dit vereiste zal ook onder de nieuwe omgevingswet, die per 1 januari 2024 in werking treedt, gehandhaafd blijven. Voor de aangepaste beleidsnota in werking treedt, wordt de gemeenteraad in staat gesteld om vóór 15 januari 2024 wensen en bedenkingen te uiten tegen de aanpassing van het beleid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen