Actie, amusement en inspiratie tijdens Write for Rights 2023 in Roggel

ROGGEL – Tijdens Write for Rights, de jaarlijkse schrijfmarathon van Amnesty International, werden zondag 930 brieven en kaarten geschreven. In totaal gaan er honderdduizenden brieven naar machthebbers en kaarten naar activisten.

Door al die brieven weten machthebbers dat de hele wereld over hun schouder meekijkt. En die druk werkt. Activisten komen vrij, martelingen stoppen en valse aanklachten worden ingetrokken. En mensen die onterecht gevangen zijn gezet krijgen weer hoop. Ze weten dat zij er niet alleen voor staan.

Ontspanning
Het is niet voor niets dat de schrijfactie jaarlijks op 10 december gehouden wordt. Op die dag in 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de Verenigde Naties. De locatie in Roggel, Café Tonvannebekker met Gemma, wordt altijd goed bezocht. Natuurlijk kunnen mensen ook gewoon thuis meedoen, maar de bezoekers weten dat samen schrijven toch een aparte sfeer heeft. Een sfeer die bovendien versterkt wordt door de vele artiesten die gedurende de hele dag belangeloos hun bijdrage leveren, waaronder het afgelopen weekend Julien van de Loo, Ron Buitenhuis en Jos van Rens & Sumayya. Na de opening door wethouder Martens was het van 10.00 uur in de ochtend tot 22.00 uur ’s avonds een komen en gaan van bekenden, maar ook weer nieuwe gezichten. En af en toe moet er natuurlijk even ontspannen worden. Daarvoor waren er diverse mogelijkheden, zoals de senaman tua oefeningen van Rob Brandt: een bewegings- en ademhalingsmethodiek afkomstig uit Maleisië.

Scholen
Ook diverse scholen schreven weer mee en schonken aandacht aan de universele mensenrechten. Het zal voorlopig helaas nog hard nodig blijven, maar een brief schrijven kost niet veel moeite en het is inspirerend om samen met anderen te doen, zo viel ook weer op te tekenen uit de mond van een van de vele deelnemers in Roggel. Amnesty Nederland liet weten dat de teller vandaag landelijk de 250.000 brieven is genaderd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen