Maak ook dit jaar weer kans op drie nieuwe Sinterklaasboeken van bekende Nederlanders…

Foto: Theater in tekst

LEUDAL – Voor het twintigste jaar op rij laat Blue in Green Promotion Sinterklaasboeken schrijven door Bekende Nederlanders. Dit keer klommen Eus, Dafne Schippers en Bas Ragas in de pen.

De inwoners van Leudal maken via deze actie van Leudal.Nieuws.nl kans op deze boeken. Dus lees snel verder…

Verrijking
Sinterklaas blijft een geweldig feest. Dat vinden ook schrijver en columnist Özcan Akyol (Eus), atlete Dafne Schippers en zanger en acteur Bas Ragas. Zij gingen aan de slag met deze drie nieuwe Sinterklaasboeken als resultaat. Voor Eus is schrijven natuurlijk dagelijks werk. Toch schreef hij nog nooit een boek voor kinderen. ‘Het smaakt naar meer,’ zegt hij. ‘Ik vond vooral de wisselwerking met illustratrice Natasha Sena erg leuk. Als ik zelf een boek of een column schrijf, dan is dat solistisch werk. Dus dit was wel anders.’ Het boek van Eus heet ‘Een feest voor iedereen’ en dat is ook precies waar Sinterklaas volgens de schrijver voor staat. Zelf werd er bij hem thuis geen Sinterklaas gevierd. ‘Omdat mijn ouders deze traditie niet kenden. En toen ze het wel wisten vierden we het door geldgebrek niet’, zegt hij. ‘Maar Sinterklaas gaat over saamhorigheid. Met mijn boek wil ik meegeven dat of het nu om een laag budget gaat of mensen met een andere achtergrond, Sinterklaas er voor iedereen is.’
Eus heeft twee kinderen en het gezin viert het Sinterklaasfeest uitgebreid. ‘We gaan voor de volledige experience met schoentjes zetten en pakjesavond. Ik kan enorm genieten van de opwinding van de kinderen en het geluk als ze een cadeautje krijgen.’ Dat er jaarlijks sinterklaasboeken uitkomen juicht hij toe. ‘Mijn vrouw is ook schrijver en lezen is bij ons thuis dan ook enorm belangrijk. Het is een enorme verrijking. We lezen onze kinderen veel voor. De oudste kan nu ook zelf lezen, maar de jongste zit in groep twee en moet de letters nog gaan ontdekken.’

Bewegen
Het tweede Sinterklaasboek in de reeks is door atlete Dafne Schippers geschreven. Een boek dat, hoe kan het ook anders, over een race gaat. ‘Atletiek is natuurlijk een individuele sport, maar in mijn boek laat ik de kinderen zien dat je door samen te werken en je krachten te bundelen je samen een goed team kan vormen en toch kan slagen,’ vertelt ze. In ‘Milo & Mino en de Pietenrace’ wordt tijdens de jaarlijkse selectiedag bepaald wie er mee mogen naar Nederland. Maar Milo en Mino brengen het
daar niet zo goed vanaf; dus moeten zij het over een andere boeg gooien. Voor Dafne, die de PABO heeft gedaan en neefjes en nichtjes heeft, is de doelgroep bekend. ‘Ik wilde een verhaal schrijven dat de fantasie prikkelt én aanzet tot bewegen.’ Want dat laatste is volgens Dafne erg belangrijk voor de kinderen. ‘Kinderen zitten veel achter schermpjes. Bij mij was dat vroeger anders. Ik was alleen maar buiten aan het spelen. Ik hoop stiekem dat mijn verhaal kinderen aanzet om meer te bewegen, want dat is zo ontzettend fijn,’ zegt Dafne. ‘En dat geldt ook voor lezen en voorlezen. Mijn moeder en zus werken in het basisonderwijs en ik hoor van hen dat veel kinderen
een taalachterstand hebben. Daarom is lezen zo belangrijk. Het zou fijn als mijn boek daar ook een beetje aan kan bijdragen.’

Romantisch
Voorlezen is ook bij Bas Ragas belangrijk. ‘Als vader van vier kinderen heb ik veel voorgelezen,’ vertelt hij. Ook het Sinterklaasfeest wordt in huize Ragas uitgebreid gevierd. ‘Ik vind Sinterklaas een vriendelijk en intiem feest. Het is klein, persoonlijk en echt een Nederlandse traditie die we moeten koesteren. Veel beter dan de Amerikaanse tradities van kerst met cadeaus en Halloween en Black Friday. Ik moet er niks van hebben. Met kerst eten we gezellig met elkaar, maar doen we geen
cadeaus,’ zegt Bas. Voor zijn boek ‘Hoofdpiet vertelt’ gaat Bas Ragas terug naar zijn eigen jeugd in Haarlem. Daar speelt het verhaal zich af als een weesjongetje vals wordt beschuldigd en mee moet naar Spanje in de zak van Sinterklaas. ‘Het is een romantisch verhaal uit eind 19e eeuw, compleet met koetsen, schoorstenen en dat tegen de achtergrond van het historische Haarlem. Illustratrice Esther Leeuwrik heeft dat goed in beeld gebracht, vindt hij. ‘In het boek lees je meer over de Hoofdpiet, maar ook over de achtergrond van Sinterklaas die ook wees was en daardoor een connectie heeft met de hoofdpersoon,’ vertelt Bas. ‘Ik wilde een verhaal neerzetten dat de fantasie prikkelt en de kinderen meeneemt in een andere wereld.’

Prijsvraag
Woon je in Leudal, wil je meedoen aan de actie en kans maken op de gratis boeken? Stuur dan je antwoord op de volgende vraag via e-mail vóór 1 december 2022 naar [email protected]: wat voor werk doet de moeder van Dafne Schippers? Zet in de onderwerpregel van je mail ‘Sinterklaasboeken’ en vergeet vooral niet je adres te vermelden! Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd, de prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen