Gemeente start met proef woning- en woonkavelsplitsing

Foto: Pixabay - falco (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Het college start een proef waarbij bestaande woningen en woonkavels gesplitst kunnen worden. Dit moet mensen nieuwe woonoplossingen bieden, bijvoorbeeld om dichtbij familie en vrienden te blijven of te komen wonen.

De splitsingsmogelijkheden gelden voor inwoners van alle leeftijden. In eerste instantie gaat het om dertig initiatieven.

Zelfredzaamheid
Wethouder Robert Martens (D66): ‘Wij zien dat een deel van de huidige woningvoorraad niet meer aansluit bij de woonwensen van onze inwoners. Vooral de grote gezinswoningen met grote tuinen passen niet meer zo goed. Er zijn steeds meer één- en tweepersoonshuishoudens, die liever kleiner wonen. Wij denken dat het splitsen van woningen en kavels nieuwe woonoplossingen biedt. Daarnaast hopen wij dat het bijdraagt aan het bevorderen van de onderlinge betrokkenheid en zelfredzaamheid. Wij willen het makkelijker maken om in te spelen op specifieke woonwensen en zorgbehoeften – ook in de toekomst –  in de buurt van familie en/of vrienden. Dit kan voor inwoners net het verschil maken’.

Voorwaarden
De proef hoort bij een nieuw onderdeel van de Versnellingsagenda Wonen 2023-2025. Hiermee is het mogelijk om grote vrijstaande woningen of royale woonkavels te splitsen en daar één extra woning te realiseren. Dit kan inpandig (woningsplitsing) of via nieuwbouw (woonkavelsplitsing). Er zijn wel voorwaarden. Zo moeten de nieuwe woningen levensloopbestendig zijn, een minimale oppervlakte en kwaliteit hebben en binnen bepaalde prijssegmenten vallen. Voor nieuwe woningen of bouwkavels kunnen financiële kwaliteitsbijdragen gelden. In het buitengebied zijn de regels bovendien anders dan in de kernen. Bij de proef met dertig woningen gaat het om twintig in de kernen en tien in het buitengebied. In 2024 evalueert het college de resultaten en wordt bekeken of de splitsingsmogelijkheden kunnen worden verlengd.

Meer informatie is te vinden via deze link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen