Raad van State: mestfabriek op Zevenellen mag er komen zonder verder onderzoek

Foto: Wikipedia (CC0 1.0)

HAELEN – De Raad van State oordeelt niet alleen dat de mestverwerker op het bedrijventerrein Zevenellen in Haelen er mag komen zonder verder onderzoek naar schadelijke effecten voor het milieu en gezondheid, het bedrijf mag ook afvalwater lozen in de Maas.

Daarmee veegde de hoogste bestuursrechter woensdag alle argumenten van de Dorpsraad Buggenum van tafel, zo bericht Dagblad De Limburger.

Inpandig
De inwoners van Buggenum zijn bang dat de fabriek hun leefomgeving en gezondheid zal aantasten. Maar volgens de Raad van State gaat alles inpandig en in gesloten compartimenten, systemen en silo’s gebeuren. Verhitting, chemische luchtwassers en filters voor micro-organismen zouden voor voldoende veiligheid moeten zorgen. Tankauto’s die drijfmest aanvoeren worden gereinigd voor ze de weg op te gaan, aldus de Raad. De provincie heeft correct gehandeld met het afgeven van de vergunning, zo luidt het oordeel. De uitstoot zou nergens de toegestane normen overschrijden. De dorpsraad kijkt er anders tegenaan: die vreest dat ondanks die maatregelen hormonen, antibiotica-resten, pesticiden, bacteriën en groeibevorderaars die in de varkenshouderij worden gebruikt via de fabriek in de lucht en de Maas en in het natuurgebied Leudal terechtkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen