BNNVARA-programma Zembla vernietigend over rol provincie en gemeente bij bodemonderzoek Zevenellen

Foto: John Hölsgens

HAELEN – ‘Ik snap de zorgen en het wantrouwen dat de burgers in Buggenum en Haelen hebben. Zoals te zien is in onze uitzending, geven de provincie en de gemeente Leudal onvolledige en soms zelfs onjuiste informatie. De burgers worden dom gehouden.’

Dat zegt Zembla-presentator Ton van der Ham. De uitzending van het BNNVARA-programma donderdagavond, waarin bedrijventerrein Zevenellen aan bod kwam, maakt deel uit van een drieluik waarin aandacht besteed wordt aan de strijd die burgers leveren met de overheid.

Defensief
Het programma voor onderzoeksjournalistiek richt zich daar bij met name op stankoverlast, gevaarlijke stoffen en de verantwoordelijke instanties die het laten afweten op het gebied van handhaving. Van der Ham is weken bezig geweest met het nieuwe bedrijventerrein, waar voornamelijk afvalverwerkers moeten komen te zitten. Hij stuitte bij de betrokken partijen op een muur, zo liet hij Dagblad De Limburger weten. ‘Iedereen is verbazingwekkend defensief. Bovendien wordt tegenstrijdige informatie verspreid’.

Bodem

Van der Ham sprak een bodemdeskundige die het besluit om te stoppen met monitoren van giftige stoffen in de bodem ‘onverstandig’ noemt. Provincie en gemeente gaven, na aanvankelijke ontkenning, uiteindelijk toe grotendeels te zijn gestopt met die controle. Een toelichting geven in een interview wilden ze echter niet. ‘Ze zijn bezig met reputatiemanagement en niet met het belang van de burger’, aldus Van der Ham.
https://twitter.com/ClementKarin/status/1577935770157039616

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen