Witte Lelies van Jan Schroën in de Uffelse Molen

Foto: Fermate

HALER – Op vrijdag 23 september is de succesvolle voorstelling Witte Lelies te zien in de Uffelse Molen in Haler.

Op 2 augustus 2017 overleed Tomas Schroën aan alvleesklierkanker. Hij werd 33 jaar oud. Zijn vader, Jan Schroën, schreef over zijn vaderschap en het verlies van zijn zoon – met wie hij voorheen acht jaar het podium deelde –  een muzikale theatervoorstelling: Witte Lelies.

Nalatenschap
Jan Schroën schreef de theatervoorstelling in een oude caravan in de herfst van 2019. Witte Lelies gaat over vaderschap. Over het genieten daarvan. Maar ook over het alleen dragen van ouderschap. Het proces van afscheid nemen, rouwen en herinneren, dat na het overlijden van zijn zoon onvermijdelijk in zijn leven postvat, inspireerde hem om te gaan schrijven. Maar ook de nalatenschap aan geschreven materiaal van Tomas vroeg om een perspectief. Verdriet is beter te dragen als je het vormgeeft, zegt Jan.

Perspectief
Het verhaal voert langs dat verdriet en wanhoop, via verduring en troost, naar acceptatie en berusting. De route is bochtig en onbestemd, vol bulten en kuilen, onbekende paden en doodlopende straten. Maar achter de einder gloort perspectief. En ruimte. Voor stilte en rust. Voor schoonheid en vriendschap. Voor humor ook. ‘Ik kan het niet kernachtiger duiden’, zegt Jan, ‘Tomas is dood, en wij niet! Hij had geen andere keuze dan te overlijden. Het is aan ons om te leven.’

De aanvang in Haler is om 20.00 uur en de entree bedraagt 15 euro. Reserveren kan via deze site.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen