Bijeenkomsten in het kader van onderzoek toekomstbestendige dementiezorg

Foto: Pixabay - Kor_el_ya (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De gemeente Leudal werkt aan toekomstbestendige dementiezorg. Daarom wordt momenteel onderzoek gedaan naar het huidige aanbod van dagactiviteiten en de behoefte bij mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Het doel is om de lokale vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. In juli worden er daarom drie bijeenkomsten voor inwoners georganiseerd.

Bijeenkomsten
De gemeente werkt hierin samen met ketenpartners Beek & Bos, Hulp bij Dementie, Synthese en Into D’mentia. De vorige maand ontvingen de dorpsraden al een enquête in het kader van lokale behoeften. Inwoners, verenigingen, mantelzorgers en ervaringsdeskundigen zijn uitgenodigd om deel te nemen aan bijeenkomsten op:

  • Dinsdagmiddag 5 juli (14.00 uur – 16.00 uur) in het gemeenschapshuis BMV Ellenhof in Ell
  • Donderdagmiddag 14 juli (14.00 uur – 16.00 uur) in La Rochelle in Roggel
  • Donderdagavond 14 juli (19.00 uur – 21.00 uur) in De Bombardon in Heythuysen

Plan van aanpak
Nadat informatie uit de samenleving is opgehaald via de enquête en de bijeenkomsten, wordt de tweede helft van 2022 een plan van aanpak met behoeften en kansen opgesteld. Na vaststelling ervan (verwacht in september) vindt de uitvoering plaats. Wethouder Huub van Helden (CDA): ‘De verwachting is dat één op de vijf Nederlanders te maken gaat krijgen met dementie. Een forse toename dus. Daarnaast wonen mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis. Daarom is het belangrijk dat we inzicht krijgen in de lokale behoefte en dat daar het aanbod op wordt afgestemd.’ Sinds 2018 mag Leudal zich een dementievriendelijke gemeente noemen. Dat betekent dat er diverse (extra) activiteiten worden uitgevoerd op het gebied van dementie. Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Reacties

Cookieinstellingen