Gefuseerde dekenaten houden eerste schuttersfeest in Grathem

Foto: Facebook provincie Limburg

GRATHEM – Grathem vormt in juni het decor voor niet één, maar voor liefst twee schuttersfeesten. Op 12 juni wordt een dekenaal schuttersfeest gehouden en een week later – op 19 juni – staat een bondsschuttersfeest van schuttersbond Eendracht Maakt Macht op het programma.

Een schuttersfeest is altijd een bijzondere gelegenheid, maar dit keer zit er wat betreft het dekenaal evenement zelfs een ‘historisch tintje’ aan.

Primeur
Dit is het eerste feest voor alle schutterijen uit de dekenaten Thorn en Roermond, nadat de besturen van beide ‘schutterskoepels’ recentelijk hebben besloten de krachten te bundelen en vanaf dit seizoen als één geheel verder te gaan. Voor Schutterij Sint Severinus als organiserende vereniging is het dan ook bijzonder dat de primeur van het eerste schuttersfeest van de gefuseerde dekenaten op 12 juni in Grathem plaatsheeft.

Optocht
Voor wat betreft het bondsfeest op 19 juni: dat heeft om de zes jaar plaats bij een van de vierentwintig bij de bond aangesloten verenigingen. Daarmee is dit dus ook al geen alledaags evenement. Op beide zondagen zullen meer dan twintig schutterijen acte de présence geven. Zowel op 12 als op 19 juni start op de optocht om 13.30 uur. Aansluitend zijn er op het feestterrein, op de voormalige voetbalvelden op de Sportlaan, schiet-, exercitie- en andere wedstrijden.

Feesttent
Op zaterdag 18 juni is er in en rond de feesttent een gevarieerd feestprogramma, met onder meer live muziek en een dorpsschuttersfeest. Daarin strijden vrienden- en verenigingsgroepen uit Grathem en omgeving gezamenlijk om de GrathUM: een verwijzing naar ‘d’n Um’ die als hoogste eer bij het Oud Limburg Schuttersfeest te behalen is. Dit ludieke feestonderdeel zal zoveel mogelijk een echt schuttersfeest benaderen, met de diverse competitie-elementen die daarbij horen. Bij alle activiteiten is iedereen van harte welkom.

Reacties

Cookieinstellingen