Bijenstand bij Bezoekerscentrum Leudal geopend

Foto: BCL

HAELEN – Mei is voor bijen én imkers de drukste maand. Omdat er veel voedsel, honing en stuifmeel is, groeien de volken explosief. Hierdoor raken de bijenkasten te vol. Dit is vaak het begin van het zwermen van bijen.

Bij dit zwermen verlaat de koningin met ongeveer de helft van de aanwezige bijen de bijenkast en gaat op zoek naar een andere plek, vaak in een boom.

Honingkamer
Voor de imker is het zaak om dit natuurlijke zwermen te voorkomen. Men raakt dan namelijk een volk kwijt. Om deze reden helpt de imker het te grote volk bij het vinden van een nieuw onderkomen. Hij plaatst een gedeelte van het te grote bijenvolk in een lege kast. Omdat er in mei veel bloeiende planten en bomen zijn, wordt er door de bijen veel honing verzameld en opgeslagen in de honingkamer. Zijn de ramen vol met honing dan worden er weer lege ramen in gehangen. De volle honingramen kunnen dan geoogst worden: het zogenoemde honing slingeren.

Introductie
Wil je nog meer weten over bijen en het houden van bijen, bezoek dan op zondag 5 juni de bijenstand van de Imkervereniging Roer- en Leudal. Deze is gelegen bij het Bezoekerscentrum Leudal aan Roggelseweg 58 in Haelen. Op deze zondag is van 12.00 uur tot 16.00 uur een imker aanwezig al je vragen zal beantwoorden. Daarnaast kun je op deze zondagmiddag een introductie over het houden van bijen bijwonen. In een ruim uurtje zal een en ander verteld worden over de wondere wereld van de honingbij. Hiervoor is aanmelding wel noodzakelijk via e-mail: [email protected] Kijk ook op deze site.

Reacties

Cookieinstellingen