Door hoogwater beschadigde geerduiker wordt hersteld

Foto: Pixabay - Altsafbeeldingen (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Het hoogwater van afgelopen zomer zorgde er ook voor dat de geerduiker die bij een retentiebekken in de gemeente Leudal hoort, beschadigd raakte. Inmiddels is gestart met het herstel hiervan.

De geerduiker, een betonnen buis, zorgt ervoor dat het water uit het retentiegebied kan stromen. Bij hoogwater zoals afgelopen zomer, vult het retentiebekken zich met water uit de Maas. Als het water hoger staat dan in het lateraalkanaal, gaat deze duiker automatisch open en stroomt dat water naar het lateraalkanaal. Via het lateraalkanaal komt het weer uit in de Maas.

Stop
Voor de duiker zit een hekwerk en dat is beschadigd tijdens het hoogwater. Daardoor konden grote stukken hout en afval in de duiker komen. Door de druk van het water is dat eruit geperst, met als gevolg dat de constructie kapot ging. Deze constructie wordt nu weer hersteld. Retentiegebieden zijn speciaal ingericht om bij heel hoog water in de rivier water op te vangen. Als de waterstand in de rivier gedaald is, mag het gebied weer leeglopen. Je trekt als het ware ‘de stop eruit’. Dit gaat soms automatisch, zoals bij de geerduiker, soms moet iemand de duiker openzetten.

Reacties