Leudal wil onnodige en onnavolgbare regeltjes schrappen

Foto: Pixabay - lloorraa (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De gemeente wil met een ‘opschoonactie’ veel van wat zij ‘onnodige en onnavolgbare’ regels en regeltjes vindt, uit de boeken schrappen.

Leudal had veertien reglementen – zoals de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) met in totaal liefst 350 artikelen en 107 verboden – en wil die nu samenvoegen tot één Algemene Verordening (AV).  Daarover moet de gemeenteraad zich volgende maand uitspreken, zo meldt Dagblad De Limburger vandaag.

Lachgas
Er zijn tevens nieuwe regels toegevoegd. Zo is wildplassen straks ook verboden in het buitengebied. Overlast door het gebruik van lachgas wordt harder aangepakt. Het verbod op het uitstrooien van as is echter weggehaald. Verder is het niet langer strafbaar om een (brom)fiets zodanig op te stoep te parkeren dat anderen er last van hebben. Regels worden bovendien in veel begrijpelijker taal opgesteld.

Gemakkelijker
Een aantal regels is geschrapt omdat de overtredingen bijna nooit voorkomen en het deels als eigen verantwoordelijkheid van inwoners wordt gezien. ‘Het totaaloverzicht raakt op een gegeven moment vervuild. We hebben alles regel voor regel doorgelezen en al het overbodige eruit gehaald’ zegt wethouder Stan Backus (Ronduit Open) tegen de krant. De nieuwe regels moeten het voor inwoners gemakkelijker maken, minder ergernis oproepen en er voor zorgen dat ze minder vaak formele toestemming voor zaken moeten aanvragen, inclusief de bijbehorende kosten, zo geeft Backus aan.

 

Reacties