Buitengewone bezieling: de rijzende ster van Amelia Coloma

Foto: via Wijnkoperij Storms

LEUDAL – Haar naam, Amelia Coloma, loopt als een rode draad door de triomfantelijke recensies in het toonaangevende vakblad Decanter: super wijndeskundige, wijnboerin in hart en nieren. Wijnkoperij Storms introduceert haar graag voor u…

Op de eerste plaats is zij begeesterd temster van de Graciano- en Garnache Tintoreradruiven en herontdekster van een vergeten, witte druif. Een diepgaande studie over deze variëteiten heeft haar een grote reputatie bezorgd. Afgestudeerd in´Science and Food Technology’ in Burgos en stimulator van wijnbouw aan beide zijden van de rivier de Guadiana. Overigens, Onno Kleyn bekroonde haar Garnache Tintorere met maar liefst 9 punten.

Sinfonia de blancos
Haar experimenteerdrift was niet te stuiten en zij besloot op zoektocht te gaan naar een bijna uitgestorven druif. Voor het eerst genoemd in een boek uit 1488 en de enige witte variëteit die bestand was tegen de zinderende hitte. Exceptioneel, want de druif levertt wijnen met voldoende zuren in een kort, heet groeiseizoen. Interessante stokken werden gespot op oude locaties en dan volgde een DNA-analyse. Absolute, honderd procent zekerheid wilde zij hebben- en die kreeg zij. Het was een riskante onderneming maar zij houdt van uitdagingen. Amelia startte in 1997 voorzichtig met een mondjesmatige productie. Het kostte deze veeleisende dame meer dan tien jaar experimenteren om tot de gewenste perfectie te komen. Het resultaat is een unieke witte wijn uit het oerras Alarije, onder de naam Evandria. Een eerste productie in 2019 van slechts 5000 flessen werd bekroond met de benaming Sinfonia de blancos. Een eerbetoon aan haar vader, van wie zij samen met haar broer Felix en zus Helena het stokje had overgenomen. Wát een bijzondere witte, droge wijn, uniek! Denk aan een melange tussen een Verdejo en een Alberiño: aromatisch en onverwacht fris. Onuitwisbare smaakherinneringen die je smaakpapillen op hol doen slaan…

Domein Coloma
Amelia Coloma geeft leiding aan een rijzende Spaanse ster in de Extremadura; een domein waar kwaliteitsnormen gehanteerd worden die tot voor kort ongehoord waren. Want Amelia doet méer dan het beheer over haar bezitting, wat op zich al een ‘raison d’être’ zou zijn. Nee, voor haar komt werken op het land op de eerste plaats. Deze buitengewone inzet maakt van het Domein Coloma een bijzonder plekje. Alleen door dit permanente en bezielde streven naar perfectie, kan het domein de rassen Graciano, Garnacha Tintorera en de zeldzame Alarije voortbrengen met de allure van een Grand Cru. Immers wijn maken, ofschoon afhankelijk van weer en bodemgesteldheid, blijft voor een groot deel mensenwerk. Amelia is zonder meer een diva in de wijnwereld. En terecht: met haar rode selectie ‘Dama de Torre Bermeja en haar onvergetelijke witte Evandria bewijst ze waartoe zij in staat is. Daarom is een test op de tong een proefpakket van Wijnkoperij Storms een uitdaging die een echte wijnkenner niet graag aan zich voorbij zal willen laten gaan. Wees welkom op de Dorpstraat 108 in Heythuysen of de Kerkstraat 24 in Nederweert. Check de website voor meer informatie.

Reacties