Samentuin van Velt Leudal geopend: kennis over ecologisch leven

Foto: BCL

HAELEN – De Samentuin van Velt Leudal is officieel geopend door wethouder Robert Martens. De tuin heeft een volledige metamorfose ondergaan.

Vrijwilligers hebben flink de handen uit de mouwen gestoken, om de vakkenverdeling voor teeltwisseling binnen de hoogteverschillen te maken. De vakken zijn met acaciapalen afgezet.

Hergebruik
Er moest handmatig veel grond verplaatst worden, palen moesten op maat gezaagd worden en diepe geulen werden gegraven om de palen te plaatsen. Het is Velt gelukt om alle materialen die in de Velttuin aanwezig waren, alsmede de palen die Staatsbosbeheer overhad, te hergebruiken. Er is geen grond aangevoerd en geen grond afgevoerd. Wel heeft de gemeente Leudal houtsnippers aangevoerd en is er compost geleverd.

Ecologisch
De tuin staat er momenteel prachtig bij. Velt Leudal vindt het belangrijk om leden, vrijwilligers en bezoekers samen te brengen. Op die manier kan kennis worden uitgewisseld en worden uitgedragen naar de samenleving, rondom de thema’s ecologisch leven, tuinieren en koken. Dit gebeurt door lezingen, workshops, oogstfeesten, zaden- en plantenruildagen en met deze nieuwe Samentuin. Met deze moestuin, die beheerd wordt volgens het vruchtwisselingsthema, laat Velt zien hoe het anders kan dan in de traditionele landbouw gebruikelijk is. Iedereen is welkom bij de Samentuin van Velt Leudal, achter het Bezoekerscentrum Leudal in Haelen. Een bezoek is gratis en vrijblijvend.

Reacties