Ell etappeplaats bij fietstocht langs beugelbanen

Ets van een beugelaar door Rembrandt
Foto: Wikipedia (CC0-Public Domain)

ELL – De Beugelclub in Stramproy bestaat 50 jaar. Dat zal gevierd worden met een fietstocht naar een drietal beugelbanen, waaronder die van Ell.

Beugelen is wellicht een van de oudste sporten die er bestaat. Een moeilijk veld of veel materialen zijn er dan ook niet voor nodig. Al in de Middeleeuwen werd met een bol op een vlakke ondergrond, door een beugel gespeeld. Er zijn ook berichten die stammen uit 1390, toen de adel zich hier mee vermaakte.

Kroeg
Inmiddels is de beugelsport vooral in Limburg en Brabant in competitieverband bekend. Maar ook enkele Duitse en Belgische verenigingen doen mee aan de competitie. In Stramproy waren voorheen diverse beugelbanen bij boerderijen thuis. Vaak had een lokale kroeg ook een beugelbaan, waar gasten zich konden amuseren. De vereniging in Stramproy heeft vier competitieteams, waarvan het eerste team op het een na hoogste niveau speelt.

Ringbeugelen
Om het jubileum te vieren en het beugelen onder de aandacht te brengen van een breder publiek, heeft de feestcommissie iets bedacht waardoor iedereen kennis kan maken met het beugelen. Op zondag 26 september worden namelijk drie prachtige beugelbanen aangedaan tijdens een fietstocht. Deze tocht is in totaal 30 kilometer en iedereen kan gratis meedoen. Op elke locatie wordt gebeugeld. De deelnemers die mee willen doen voor enkele prachtige prijzen gaan ‘ringbeugelen’. Op elke baan neemt men dan tien doelpogingen vanuit de goot, dus dertig in totaal. Er is een mooie prijs voor zowel beugelaars, als niet-beugelaars. Bij een gelijke stand zal het nevenprogramma, met windbuksschieten, spijkeren en darten de doorslag geven.

Vlaai
De deelnemende beugelbanen zijn die in Stramproy, Ell en de privébaan aan de Kettingdijk in Altweerterheide. Voor koffie, vlaai en wat lekkers wordt gezorgd worden. Met dank aan het Roojer Dorpsfonds en de Dorpsraad kan dit programma kosteloos worden aangeboden. Starten kan vanaf 11.00 uur, vanaf elke beugelbaan. Om 17.00 uur is de afsluiting en de prijsuitreiking in de beugelbaan in Stramproy. Vanwege de catering wordt deelnemers gevraagd zich op te geven via [email protected] Bellen kan ook: of 06-15.03.59.70. Bij de inschrijving krijg je alle informatie om goed te starten en een mooie dag te beleven.

Reacties

Cookieinstellingen