Op zoek naar een Sauvignon voor memorabele momenten

Foto: Wijnkoperij Alex Storms

HEYTHUYSEN/NEDERWEERT – Er is onder neurowetenschappers geen algemene overeenstemming over de definitie van een zintuig. Alex Storms junior is er echter van overtuigd dat we kunnen ‘proeven’ met bijna  alle zintuigen. Hoewel hij en zijn medewerkers van Wijnkopers Alex Storms-Mertens het oor vooral te luister leggen tijdens het ontkurken van champagne of een mousserende wijn. ‘Maar mensen hobbelen nog te vaak achter trends aan’, weet Alex, ‘of staren zich blind op bekende namen.’

‘Trends leiden vervolgens tot volledig op hol geslagen prijzen die ook nog eens aangejaagd worden door de opkomende economieën.’ legt hij uit. Je begrijpt vast en zeker dat mijn oren daar niet naar staan. En ja, goede wijn heeft een bepaalde prijs, maar dat wil niet zeggen dat een fraai alternatief niet een gelijkwaardig kwaliteitsniveau kan bieden.’

Sancerres
‘Sancerres zijn de laatste jaren schrikbarend duur geworden. Té duur durf ik te zeggen. Het marktmechanisme speelt hierbij uiteraard een rol, want een grote vraag bij een klein aanbod drijft de prijzen op. De oogst van dit Klein Duimpje onder de witte Loire-wijnen blijft relatief bescheiden, maar de vraag neemt alsmaar toe.

In de Sancerre kun je dan ook dikwijls de redenering horen: wij krijgen steeds méér Sancerre in steeds kleinere hoeveelheden. Er wordt door ‘the happy few’ gewoon veel te hoge prijzen betaald! Voor mij is het daarom een uitdaging om op zoek te gaan naar enigszins betaalbare witte wijnen ‘à la Sancerre’, met tóch de allerlekkerste en puurste smaak van een van de meest populaire druiven ter wereld. Ik neem je daarom graag mee op reis door Frankrijk en Duitsland, met een avontuurlijk uitstapje naar Roemenie…’

Het doel
‘Gelukkig doet de Sauvignon het goed in verschillende terroirs en klimaten, zolang het maar niet te vochtig is. De uitdaging ligt in het selecteren van de kwaliteiten die de reputatie van de Sauvignon waar maken. Een prijswaardige Sauvignon voor memorabele momenten is complex van smaak, met tonen van wit fruit, bloemen. En het liefst met de herkenbare afdronk: impressies van krijt en vuursteen. Bovendien vol maar elegant, met mooie zuren en een complex palet waarin ook de natuurlijke concentratie in lengte aanwezig dient te zijn. Mijn doel: de karakteristieke eigenschappen van de wereldbekende Sancerre te benaderen of zelfs te evenaren. Een heel belangrijk instrument daarbij: de neus.’

Schoonheden
‘Elk jaar, direct na de oogst, vindt de voorselectie plaats waarbij we op zoek gaan naar het beste van het beste. Met mijn proefglas in de hand, kelder in kelder uit, proeven, monsters meenemen, opties nemen, toeslaan én kopen.

In blindproeverijen verliest menige keizer zijn kleren en worden onbekende schoonheden ontdekt. Zo zijn er drie wijnen als winnaars uit de bus gekomen. Ik durf wel te stellen dat mijn neus z’n werk daarbij goed heeft gedaan. Onverwacht en verrassend is de Sauvignon uit de Saint Bris – in de Bourgogne, Chablis –  mijn eerste reisdoel. Hier vindt men ook precies dezelfde Sancerre vuursteen ondergronden. Daar profiteert St. Bris gretig van, hij dankt er zijn vurige karakter aan. Verder volg ik de loop van de Rijn en kom ik terecht in het pittoreske dorpje Biebelsheim in Rheinhessen. Hier ontdekte ik een Duitse opkomende ster bij uitstek. Fluweelzacht en precies zoals een ’Sauvignon’ van een gecertificeerd topniveau (ECOVIN) zou moeten zijn. Kwaliteit en klasse in een onbekendere wijnwereld, waartoe ik me bijzonder toe aangetrokken voel. Verdraaid lekker en moeilijk te weerstaan gezien prijs en smaakbeleving. Ik geef mijn beheersing dan ook snel op.

En ofschoon mijn uiteindelijke keuze viel op Frankrijk en Duitsland, zou ik je tekort doen door niet ook een opkomende Donauster toe te voegen. Voor liefhebbers die graag kiezen voor een Bio-huiswijn, subtiel van smaak, maagdelijk puur en van goed tot zeer goed niveau is dit een verassende ervaring. Doen!’

Wijnkopers Alex Storms-Mertens, Dorpstraat 108, Heythuysen. Nevenvestiging in Nederweert aan de Kerkstraat 24.

Reacties