D66 en Ronduit Open zetten druk op zoektocht naar woonruimte burgemeester

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Coalitiepartijen D66 en Ronduit Open lijken wat druk te willen zetten achter de zoektocht van burgmeester Schmalschläger naar een woonplaats binnen de gemeente.

Op grond van de Gemeentewet dient een burgemeester zijn of haar werkelijke woonplaats binnen de gemeente te hebben. De gemeenteraad kan voor ten hoogste een jaar ontheffing verlenen van die verplichting. De gouverneur kan de ontheffing in bijzondere gevallen tweemaal, telkens voor de duur van maximaal een jaar, verlengen.

Ontheffing
Burgemeester Schmalschläger is sinds 3 september 2019 burgemeester van Leudal. Zij woonde bij aanvang van haar ambtstermijn in de gemeente Nuth en daar woont zij nu nog steeds. Zij heeft het presidium steeds geïnformeerd over de voortgang van haar zoektocht naar een geschikte woonruimte Leudal. Na de gemeenteraad verleende ook de gouverneur, toen nog de heer Bovens, al een keer ontheffing van de woonplaatsvereiste. Burgemeester Schmalschläger heeft op 18 juni 2021 aan de waarnemend  gouverneur Remkes verzocht om de ontheffing opnieuw – voor de tweede en daarmee dus laatste keer – met ingang van 2 september 2021 voor een jaar te verlengen.

Half jaar
In de raadsvergadering van dinsdag 13 juli lag er een voorstel daarmee akkoord te gaan, maar D66 en Ronduit Open dienden een amendement in om die periode van verlenging te verkorten tot 6 maanden. De overwegingen van de fracties waren daarbij onder meer dat de burgemeester al twee jaar de tijd heeft gehad een huis te vinden in Leudal en dat inwoners en ondernemers aangeven dat de burgemeester ‘onzichtbaar’ is. De gemeenteraad van Leudal wil een burgemeester die in de gemeente woont, zo laten de partijen optekenen. De raadsvergadering liep echter dermate uit, dat dit agendapunt niet meer aan de orde kwam. Volgende week wordt de vergadering voortgezet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen