In goede handen bij Wester & Van Dijck

Foto: John Hölsgens

GRATHEM – Het is weer de drukke tijd van het jaar voor het team van René en Nel van Dijck en hun staf. In hun zelfstandig accountantskantoor aan de Thoorderstraat 13 in Grathem kunnen ondernemers én particulieren terecht voor advies, jaarrekeningen en belastingaangiftes.

‘Natuurlijk kun je veel met die grotendeels al ingevulde belastingaangifte, maar daar zitten toch nog vaak wat hiaten in hoor. Dus ook voor particulieren kan het zinvol zijn daar toch nog even naar te laten kijken’ weet Van Dijck. Al geeft hij toe dat het grootste deel van zijn klanten op de zakelijke markt zitten. Niettemin richt hij zich altijd op een persoonlijke dienstverlening, waarbij inlevingsvermogen en een jarenlange ervaring een grote rol spelen.

Vitrine
Of het nou gaat om de BTW, loonheffing of vennootschapsbelasting. Of over advies op het gebied van bedrijfsopvolging en overnames. ‘Daarvan doen we ook de algehele begeleiding. We zoeken altijd een fiscaal gunstige oplossing en geven de fiscus niet meer dan haar toekomt. Maar ook voor algemene financiële vraagstukken kunnen mensen bij ons terecht’ zegt Van Dijck in zijn werkkamer, waar opvalt dat de omvangrijke boekenkast niet alleen vakliteratuur bevat.
Daarnaast springt een vitrine in het oog met de modellen van diverse oldtimers, waarvan later in het gesprek blijkt dat de registeraccountant ze bijna allemaal ook in ‘real life’ gereden heeft. Andere elementen binnen de ruimte wijzen op een liefde voor het water, zeilen, geschiedenis of een combinatie daarvan, zoals een prachtig model van de ‘Victory’, het vlaggenschip van admiraal Nelson.

Vrijheid
Maar eerst nog even terug naar die werkervaring. Want die begon al in 1975, en ging vanaf 1982 door als zelfstandige, in eerste instantie met twee andere compagnons. ‘Ik heb nooit spijt gehad van die beslissing’ geeft Van Dijck aan. Geen onderdeel zijn van een grote organisatie betekent weinig overheadkosten die moeten worden terugverdiend. Met zijn ervaring bij onder andere enkele grote internationale accountantskantoren, de Belastingdienst en daarna dus de eigen praktijk kan hij garant staan voor degelijke adviezen. Die eigen zaak leverde in ieder geval ook meer vrijheid op. En daarmee tijd voor zijn liefhebberijen. De zuil met modellen verraadt meer daarover. ‘Die Jaguar daar, zo een staat nu dus hier in de garage’ wijst Van Dijck. Maar dan grijs in plaats van zwart. Momenteel is-ie in reparatie. Het motorblok ligt eruit en ik wacht nog op twee onderdelen uit Engeland.’

Oplossingen
Dat moeten we zien natuurlijk. En dus ruiken we even later de die typische geur van olie, metaal en machines. De accountant blijkt niet alleen met zijn hoofd, maar ook heel goed met z’n handen te kunnen werken. ‘Het sleutelen was altijd al een hobby. En ik zie echt wel overeenkomsten met mijn werk hoor. Bij zo’n restauratie moet je ook steeds oplossingen zoeken of bedenken. En toch ook wel veel rekenen. Zeker met die Engelsen die met andere maatvoeringen werken.’ Met zichtbare trots poseert Van Dijck even later naast de prachtige wagen uit 1952. Het is duidelijk: de Britse klassieker is bij hem in net zulke goede handen als elke administratie of boekhouding…

Wester & Van Dijck accountantskantoor, telefoon: 0475-45.20.94, [email protected], www.westerenvandijck.nl

Reacties