Leudal, Nederweert en Weert willen vuist tegen ondermijnende criminaliteit verstevigen

Foto: Pixabay - cocoparisienne (CC0-Public Domain)

LEUDAL/NEDERWEERT/WEERT – De gemeenten Leudal, Nederweert en Weert ontvangen voortaan informatie van het meldpunt Meld Misdaad Anoniem. Dat kan de gemeenten helpen in de strijd tegen ondermijnend criminaliteit.

Meld Misdaad Anoniem (M.) is een onafhankelijk landelijk meldpunt. Iedereen kan er anoniem meldingen doen over criminaliteit en misdaad. Elk jaar ontvangt M. ruim 45.000 anonieme meldingen.

Verweven
Die meldingen lopen uiteen van geweld, drugshandel, diefstal tot aan fraude en milieucriminaliteit. De anonimiteit van de melder staat bij M. op de eerste plaats. Vaak wordt er niet alleen gesproken over criminaliteit, maar over ondermijnende criminaliteit. Criminelen schuwen het niet om legale partijen te beïnvloeden of te onderdrukken. Denk daarbij aan volksvertegenwoordigers, ambtenaren en onschuldige inwoners. Daarbij passen criminelen soms ook zwaar geweld toe, tot aan liquidaties. Het effect is dat bovenwereld en onderwereld met elkaar verweven raken. Dit ondermijnt en bedreigt de samenleving en rechtsstaat.

Eensgezind
Het is belangrijk dat legale dienstverleners en politieke ambtsdragers hun werk kunnen doen zonder bedreiging of intimidatie. Wijken en buurten moeten veilig en leefbaar zijn. Criminelen mogen ondernemers niet verleiden om voor hen aan de slag te gaan. Daarom probeert de Rijksoverheid samen met gemeentes beter zicht te krijgen op ondermijning. De drie burgemeesters Schmalschläger (Leudal) Op de Laak (Nederweert) en Leppink-Schuitema (Weert) zijn eensgezind: ‘Iedereen woont graag in een veilige leefomgeving. Het bestrijden van ondermijning is voor ons daarom een belangrijk speerpunt. De gemeente en de politie zetten zich hier voortdurend voor in. Ook inwoners kunnen hun steentje bijdragen. Door alert te zijn op verdachte situaties en deze te melden. De samenwerking met M. helpt ons hierbij.’

Alert
Doet u uw melding bij M. en is de melding voldoende concreet, dan stuurt M. de informatie beveiligd door naar instanties zoals de politie, het fraudeloket of de AIVD. Doordat nu aangesloten wordt bij M. ontvangt de gemeente voortaan ook deze informatie. Een anonieme melding is voor politie of justitie niet altijd reden om te handelen. De informatie kan voor de gemeente echter wél relevant zijn. Het kan bijvoorbeeld aanleiding zijn om te onderzoeken of er bepaalde verbanden zijn of om extra alert te zijn. Meld Misdaad Anoniem voorziet inmiddels ruim 120 gemeenten in Nederland van informatie, waaronder voortaan dus ook de drie genoemde gemeenten. Hoe meer gemeenten zich aanmelden, hoe beter dat is in de aanpak tegen criminaliteit. ‘Criminelen denken niet in grenzen. Merken ze dat ze in de ene gemeente tegen de lamp lopen, dan verplaatsen ze hun activiteiten naar een volgende gemeente.’

Merkt u iets verdachts? Meld dit dan altijd. U bepaalt zelf hoe u uw melding doet. Het kan via de gemeentelijke website of via M.: 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl (beiden anoniem). Gewoon via de politie kan natuurlijk ook: 0900-8844 (wel politie, geen spoed) of 112 (bij spoed).

Reacties