Niemand begrijpt sluitingsplan scholen in kleine kernen

Foto: Pixabay - klimkin (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De voorgenomen sluiting van de basisscholen in Kelpen-Oler, Heibloem en Buggenum stuit op zo goed als geen begrip in politiek Leudal.

Coalitiepartij Ronduit Open dient dinsdag een motie in waarmee de fractie zich, in navolging van colatiepartner D66, fel verzet tegen het besluit. Wethouder Martens van D66 heeft echter al aangegeven dat het formeel een bevoegdheid is van onderwijskoepel SPOLT om de scholen te sluiten.

Impact
De sluiting van scholen heeft een grote impact voor zowel ouders als kinderen en ingrijpende gevolgen voor de sociale structuur van een kern, geeft Ronduit Open in de motie aan. De gemeente moet snel in overleg met SPOLT om sluiting te voorkomen, meent de partij, die zegt overvallen te zijn door dit totale gebrek aan communicatie. Ook het gebrek aan informatie naar ouders en medewerkers toe keurt Ronduit Open af. De andere coalitiepartner, Samen Verder, is eveneens verbijsterd en wil informatie van de wethouder. Die gaf vandaag in Dagblad De Limburger aan dat hij dit totaal niet aan had zien komen.’Ik geloofde het in eerste instantie niet’, zei Martens. Hij hoopt in gesprek met scholenkoepel SPOLT een manier te vinden om de basisscholen open te houden. Oppositiepartij CDA Leudal geeft aan dat de leefbaarheid in de kleine kernen topprioriteit heeft. ‘Wij zijn het dan ook absoluut niet eens met het besluit én de manier van communiceren. Wij zullen er alles aan doen om de sluiting te voorkomen’, aldus de christendemocraten.

Belang
Bestuursvoorzitter Gérard Zeegers van SPOLT zei in de krant de boosheid en teleurstelling te begrijpen. ‘Het is niet zomaar iets; een school sluiten. Maar de exploitatie komt steeds verder onder druk te staan, en dan is het beter om nu in te grijpen in plaats van nog langer te wachten. En uiteindelijk is dit in het belang van de kinderen, zodat we ze goed onderwijs kunnen blijven geven.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen