Kunst en cultuur in Leudal: hetzelfde budget anders verdelen

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Culturele verenigingen in Leudal krijgen als het aan het college van B&W ligt geen vaste subsidie meer. Ook de standaardbijdrage voor muziekonderwijs verdwijnt.

‘Het wordt allemaal minder vanzelfsprekend. Zo dwingen we verenigingen om actiever te worden’ zei wethouder Robert Martens (D66) vandaag tegen Dagblad De Limburger.

Bestaansrecht
Nu krijgen culturele verenigingen nog jaarlijks een vaste bijdrage, onder meer afhankelijk van het aantal leden. Dat moet veranderen, vindt het gemeentebestuur. Verenigingen zouden in plaats daarvan moeten worden beloond op basis van ‘hun bestaansrecht en waarde voor de gemeenschap’. Ze krijgen dan alleen nog subsidie voor de activiteiten die ze organiseren. Martens denkt dat dit niet wil zeggen dat de verenigingen er dan per definitie financieel op achteruit gaan. ‘In feite worden ze zelf verantwoordelijk voor de hoogte van hun subsidie, afhankelijk van hoe actief ze zijn’ verklaarde hij tegenover het dagblad.

Erkende docent
Ook het cultuuronderwijs voor kinderen gaat op de schop. Niet de stichtingen die de lessen verzorgen krijgen geld van de gemeente, maar de kinderen. Ouders kunnen een individuele subsidie aanvragen, die naar wens kan worden besteed binnen het cultuuronderwijs. Voorwaarde is dat ze les krijgen van een erkende docent. Kunst en cultuur moeten wijder verspreid worden onder de Leudalse inwoners vindt het college. Jongeren zijn daarbij een belangrijke doelgroep. Dit zou een goede manier daarvoor zijn denkt college, terwijl het beschikbare budget daarbij hetzelfde zou blijven.

Reacties