Gedeeltelijke lockdown als ‘hamer’: ‘De optelsom is niet goed genoeg’

Foto: André Engels - Wikipedia (CC-BY-2.0)

DEN HAAG – Nederland gaat in feite in ‘gedeeltelijke lockdown’. Die mededeling had premier Mark Rutte op zijn persconferentie dinsdagavond. De horeca gaan voorlopig dicht, alcoholverkoop wordt ’s avonds en ’s nachts verboden en er gaat een streep door koopavonden.

Met die maatregelen probeert het kabinet volgens Rutte de verspreiding van het virus tegen te gaan zonder dat de gevolgen voor de samenleving te groot zijn.

Mondkapjes
Verder wordt het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Het kabinet wil daarmee ‘een slepende discussie voor eens en altijd beslechten’. Tot dusver geldt alleen een dringend advies om zo’n mondmasker te dragen. De verkoop van alcohol en softdrugs wordt tussen 20.00 uur en 07.00 uur verboden. Ook het nuttigen ervan in de openbare ruimte wordt verboden.

Optelsom
Alle cafés en restaurants moeten woensdag vanaf 22.00 uur hun deuren sluiten, besloot het kabinet. Eten afhalen en bezorgen mag nog wel. ‘Het is waar dat in de horeca ongelooflijk hard gewerkt wordt’ zei Rutte. ‘Het overgrote deel van de ondernemers doet echt zijn best om het veilig open te houden. Maar in de optelsom is het niet goed genoeg. Er zijn te veel besmettingen en te veel mensen die zich niet aan de regels houden.’

Sport
Door de nieuwe maatregelen wordt de uitzonderingsbepaling voor culturele instellingen zoals theaters en poppodia, dat zij meer dan dertig personen mogen ontvangen per ruimte, teruggetrokken. Voor binnen wordt geen uitzondering meer gemaakt op het maximum van 30 bezoekers per zaal. Ook de amateursport wordt beperkt: er mag geen sport beoefend worden waarbij géén anderhalve meter afstand kan worden gehouden. De sportscholen blijven vooralsnog open en een sport zoals tennis of badminton zou nog wel kunnen. Kinderen tot en met 18 jaar mogen blijven trainen en onderlinge wedstrijden met teams van de eigen club spelen.

Alle maatregelen zijn in principe een maand geldig. Na twee weken maakt het kabinet de balans op.

Reacties