Verdachte in zaak Nicky Verstappen: ‘De jongen was al overleden toen ik hem vond’

Foto: www.politie.nl

MAASTRICHT – Voor de rechtbank in Maastricht heeft Jos Brech maandag voor het eerst een verklaring afgelegd in de zaak Nicky Verstappen.

Brech vertelde dat hij het dode jongetje op de Brunssummerheide heeft gevonden en aangeraakt, maar dat hij niets met zijn dood te maken had.

DNA
Op een video-opname, die tijdens de eerste zittingsdag van de strafzaak werd vertoond, sprak de verdachte voor het eerst sinds zijn arrestatie, in augustus 2018. De man uit Simpelveld wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky. Er zijn circa dertig dna-sporen van Brech gevonden op het lichaam en op en in de onderbroek van het destijds 11-jarige slachtoffer.

Verleden
‘Ik was er veel op uit. Ook die dag. Ik ben aan de bosrand gestopt voor een kleine boodschap. Mijn aandacht werd getrokken door iets in de verte. Nieuwsgierig ben ik ernaar naar toe gegaan om te kijken wat het was. Van dichtbij zag ik een persoon liggen. Ik ben zo snel mogelijk over het hek geklommen. Het was een kind. Ik heb gezocht naar ademhaling, of er een hartslag was. Ik heb hem aangeraakt, ook de kleding. Hij was overleden’ verklaarde Brech. ‘Ik weet niet hoe lang ik heb gezeten op de plek. Ik wist niet wat ik moest doen. Moest ik het melden bij de politie? Wie zou mij geloven? Ik had een verleden. Het bleef malen in mijn hoofd. Ik wist niet wat ik moest doen. Het kwam in de media. ‘Jongen vermist, nog steeds niet gevonden.’ Het kon gewoon niet dat ik me niet ging melden’ ging de verdachte verder. Toen ben ik toch de hei op gefietst om te melden waar ik het kind had gevonden. Maar toen hadden ze hem al gevonden en heb ik niks meer gezegd.’

Verloop
De plotselinge verklaring van de 57-jarige Brech heeft niet geleid tot opluchting bij de familie van het slachtoffer. Zij vinden zijn verhaal ’totaal ongeloofwaardig’. Nicky Verstappen uit Heibloem verdween op 10 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Pas in 2018 kwam Brech naar voren als verdachte, dankzij een groot dna-onderzoek. Hij werd in augustus van dat jaar in Spanje gearresteerd. Sindsdien heeft hij zich enkel laten ontvallen dat hij Nicky niet heeft ontvoerd, misbruikt en gedood. Verder wilde hij steeds geen vragen beantwoorden. De zaak wordt voortgezet op 28 september, 5, 7, 8, 12 en 16 oktober.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen