Asbroekerheide: misschien wel het stilste plekje in Nederland

Foto: Gemeente Leudal

ROGGEL – Het gebied Asbroekerheide in Roggel is vanaf volgende week mogelijk het stilste plekje van Nederland. Sinds 2003 heeft de provincie Limburg er telkens een dalend aantal decibellen geregistreerd.

Voor de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) was dat reden om de Asbroekerheide te nomineren voor de titel ‘stilste plekje van Nederland’.

Finalisten
De twee andere twee finalisten van deze wedstrijd zijn gebieden in Drenthe (Dwingerderveld) en Overijssel (Haaksbergerveen). Volgende week, op 15 september, wordt duidelijk of Asbroekerheide inderdaad tot het stilste gebied van het land wordt gekroond. De NSG probeert geluidhinder in Nederland te voorkomen en te bestrijden. De onafhankelijke organisatie streeft naar de bescherming van zogenoemde geluidsgevoelige gebieden. Vanwege het 50-jarig bestaan ging de NSG op zoek naar het stilste plekje van Nederland.

Naaldbos
Asbroekerheide is een bosgebied dat voornamelijk uit naaldbos bestaat, dat werd aangeplant op een voormalig heide- en stuifzandgebied. Levend stuifzand is verder nog te vinden bij de Kirkelsberg. Het is aangewezen als stiltegebied. Stiltegebieden hebben een duidelijke functie ten behoeve van extensieve recreatie en zijn bovendien een belangrijke factor voor de leefbaarheid voor omwonenden. Daarnaast zijn stiltegebieden een voorwaarde voor de instandhouding van bepaalde fauna. In Asbroekerheide gaat het bijvoorbeeld om verschillende vogels die extra gevoelig zijn voor geluid, zoals de roerdomp, nachtzwaluw, boomleeuwerik en kraanvogel.

N279
Tijdens vier monitoringronden van de provincie, tussen 2003 en 2019, bleek Asbroekerheide het enige Limburgse gebied dat telkens een dalende trend in aantal decibellen liet zien. Wethouder Robert Martens: ‘Ik werd er helemaal stil van toen ik hoorde over deze nominatie. We zijn dan ook blij verrast dat we met deze plek genomineerd zijn. Dankzij de samenwerking met de provincie hebben we deze mooie en stille plek weten te behouden. Nu is het afwachten of we op de eerste plek gaan eindigen, maar voor mijn gevoel hebben we al een hele mooie winst behaald.’
Gedeputeerde Ruud Burlet voegde daaraan toe: ‘Het is goed om te zien dat het aanwijzen van stiltegebieden werkt. Vaak is de druk op deze stiltegebieden groot, onder andere door recreatie. De gemeente Leudal heeft hier in het beheer een positieve rol gespeeld. Als provincie hebben we ook ons steentje bijdragen door bij de reconstructie van de N279, vlakbij het gebied, bewust te kiezen voor asfalt dat geluid reduceert.”

Reacties