Raad van State: vergunning voor 375 arbeidsmigranten op Landgoed Leudal terecht ingetrokken

Foto: Wikipedia (CC0 1.0)

HAELEN – Het intrekken van een van rechtswege verleende vergunning voor de huisvesting van 375 arbeidsmigranten op Landgoed Leudal in Haelen is terecht gebeurd. Dat oordeelt de Raad van State, in het voordeel van de gemeente Leudal.

De vergunning werd in eerste instantie in 2017 automatisch verleend aan Landgoed Leudal, omdat de gemeente niet tijdig een besluit had genomen over de aanvraag van eigenaar Wilbert Hikspoors.  Zijn brief werd niet als een vergunningsaanvraag geïnterpreteerd, terwijl dit wel had gemoeten

Streep
Tegen de verleende vergunning werd daarna bezwaar gemaakt door een omwonende. De gemeente gaf hem gelijk en trok de vergunning weer in. Vervolgens spande Hikspoors een rechtszaak aan om alsnog toestemming te krijgen voor het huisvesten van 375 arbeidsmigranten. De bestuursrechter in Roermond vond dat de gemeente mocht uitgaan van het inmiddels in het bestemmingsplan opgenomen maximum van 300 plaatsen. De Raad van State volgt nu de bestuursrechter, waarmee definitief een streep is gezet door de vergunning.

Claim
Gilles van de Wouw, advocaat van Landgoed Leudal, blijft echter positief. In het vonnis is namelijk vastgelegd dat de partijen het erover eens zijn dat op het gedeelte van de camping dat bestemd is voor arbeidsmigranten, qua omvang ‘een gebruik is bedoeld dat (…) neerkomt op huisvesting van 352 arbeidsmigranten’.
‘Omdat het maximum aantal plekken nu is vastgesteld op 300 – eerder was dit zelfs 225 – heeft mijn client recht op een schadevergoeding voor de misgelopen inkomsten’ zei Van de Wouw tegen Dagblad De Limburger. De raadsman gaat een claim voorbereiden van ruim twee miljoen euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen