Koren en blaasorkesten moeten zich voorlopig nog even verbijten

Foto: Facebook Vivace Ittervoort

LEUDAL – Terwijl de terrasstoelen maandag snel gevonden werden en er ook weer maximaal dertig personen aan de restauranttafeltjes binnen mochten plaatsnemen, zijn er nog genoeg mensen die zich moeten verbijten. Het verhaal van de sportscholen kennen we, maar ook koren en blaasorkesten mogen hun activiteiten nog niet hervatten.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte de afgelopen week een eind aan de verwachtingen. Aanvankelijk gaf de cultuurminister nog aan dat het voor koren en muziekgezelschappen was toegestaan om vanaf 1 juni weer te repeteren, zolang de groep niet groter zou zijn dan dertig personen en er anderhalve meter afstand tussen de zangers en/of musici zou zijn.

Onderzoek
Maar daar kwam ze op terug omdat ze eerst nader onderzoek van onder andere de technische universiteiten van Eindhoven en Delft wil afwachten, over de kans op coronabesmetting bij blazen en zingen. Limburg kent vele tientallen, zo niet honderden, koren, harmonieën en fanfares. Deze voornamelijk amateurverenigingen staan voorlopig dus nog in de wacht, terwijl andere culturele instellingen zoals musea en theaters hun deuren wél weer mogen openen. Wanneer de universitaire onderzoeken zijn afgerond is nog niet duidelijk. Daardoor is ook nog niet bekend vanaf welk moment koren en orkesten weer samen mogen musiceren.

Reacties