Openbaar vervoer komt binnenkort weer op gang

Foto: Arriva

LEUDAL – Met de versoepeling van de coronamaatregelen zoals zijn afgekondigd, zal het gebruik van het openbaar vervoer weer gaan toenemen. Om aan te passen aan het verwachte reizigersaanbod en het streven om 40 procent van de capaciteit te kunnen bieden, schaalt Arriva vanaf 1 juni de dienstverlening weer op.

Dit betekent dat vanaf die datum treinen de reguliere dienstregeling gaan rijden. Voor de bussen geldt een groei in het aanbod, aangepast op een normale werkdag. Voorop staat dat het ov nog steeds geen ‘uitje’ is en de reiziger wordt verzocht alleen te reizen met het ov als dat noodzakelijk is. Reizigers worden op verschillende manieren over de in de voertuigen van kracht zijnde maatregelen geïnformeerd. Zo is vanaf 1 juni is het gebruik van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht.

Geen fietsen
In de afgelopen periode reden de treinen van Arriva in Limburg in een uursfrequentie en met extra materieel op de drukkere trajecten. Vanaf 1 juni wordt de reguliere dienstregeling weer van kracht, met waar nodig en mogelijk langere treinen. Maandag 1 juni is overigens een feestdag, dus dan geldt een zondagsdienstregeling. Op weekdagen zullen op de Maaslijn de spitsslagen, de extra ochtendinzet tussen Cuijk-Nijmegen, nog niet rijden. In verband met de ruimte in de treinen is het vanaf 1 juni tijdelijk niet mogelijk om fietsen mee te nemen. De linten, waarmee eerder de vrije doorgang voor machinisten naar de cabine werd gemarkeerd, verdwijnen na 1 juni. Dat geeft meer ruimte voor reizigers. De controles door de stewards zijn vanaf half mei stapsgewijs weer opgepakt. Medewerkers zijn daarom voorzien van extra persoonlijke beschermingsmiddelen. De openingstijden van de Arriva servicestores op (enkele van) de stations in Limburg blijven gelijk aan de afgelopen periode.

Buurtbussen
In maart werd de inzet van de bussen in Limburg stapsgewijs teruggebracht tot een vakantie-dienstregeling op weekdagen en een zondagdienstregeling geldend op beide weekenddagen. De scholierenlijnen, het oproepafhankelijke vervoer en de buurtbussen reden niet meer. Vanaf dinsdag 2 juni groeit de inzet van de bussen weer gericht tot een aanbod aangepast op een normale werkdag. De basis daarvoor is de vakantiedienstregeling. Die wordt aangevuld met een deel van de scholierenlijnen en lokaal maatwerk, om op de wisselende vraag in te kunnen spelen. Onder de scholierenlijnen die weer starten is ook de lijn 675 (Meijel-Roermond). Het oproepafhankelijk vervoer (na 22.00 uur) start nog niet. Voor de buurtbuslijnen geldt dat Arriva nog bekijkt of en hoe deze opgestart kunnen gaan worden. De vrijwilligers die de ritten van de buurtbussen rijden zijn veelal zelf onderdeel van de kwetsbare doelgroep. Arriva stelt de veiligheid van haar medewerkers voorop. Begin juni zal het instappen bij de midden- en achterdeur in de reguliere bussen nog nodig zijn en dat geldt ook voor het aflinten van de chauffeursplaats. Als er verdere aanpassingen aan de voertuigen wordt gedaan, kan het instappen mogelijk weer bij de voordeur ingezet worden.

De aangepaste dienstregeling is zichtbaar in alle reisplanners en ook opvraagbaar bij arriva.nl. Meer informatie over de aangepaste dienstregeling is ook te vinden op www.arriva.nl/corona.

Reacties