Herdenken op afstand, maar niet afstandelijk

LIMBURG – In heel Limburg vindt, net als in de rest van Nederland, de Nationale Dodenherdenking op een aangepaste wijze plaats.

De coronacrisis zorgt voor een wat vervreemdend beeld bij de diverse monumenten, waar vandaag wel kransen worden gelegd maar waar dat meer verspreid over de dag gebeurt.

Opnamen
In Heythuysen werden bij het vredesmonument de opnamen voor de toespraak van burgemeester Schmalschläger gisteren al gemaakt. Deze zijn maandagavond te zien tijdens de speciale uitzending van ML5 vanaf 19.30 uur. In buurgemeente Maasgouw legde burgemeester Strous maandag om 9.00 uur in de ochtend al een krans bij het monument in Ohé en Laak. Gouverneur Bovens begon in de ochtend bij het Limburgs Bevrijdingsmonument, op het Koningsplein in Maastricht, met een korte ingetogen Dodenherdenking. Naast de kranslegging namens de provincie Limburg werd er twee minuten stilte in acht genomen voor de oorlogsslachtoffers, The Last Post klonk en het bevrijdingsvuur werd ontstoken. Later legde de gouverneur in Valkenburg een krans bij het provinciaal Verzetsmonument bij de Cauberg.

Symboliek
Enerzijds is het vreemd, herdenken op afstand van elkaar. Maar afstandelijk vond de gouverneur het desondanks niet: ‘Door de afwezigheid van grotere aantallen publiek, heb ik de symboliek van de ceremonie veel intenser ervaren. Mooi in al zijn eenvoud. Ik voelde het als een eervolle taak om namens Limburg de gevallenen en slachtoffers te gedenken’ aldus Bovens die alle Limburgers opriep om vandaag, op 4 mei, de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit te steken, om de vrijheid uit te dragen én als eerbetoon aan al die mensen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen