Dit is waarom het luchtalarm niet afging

Foto: Flickr - Tim Geers (CC BY-SA 2.0)

LEUDAL – Ook het luchtalarm ‘gemist’? Normaal gesproken gaat het elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur af. Maar dit keer dus niet. 

Vanwege de Dodenherdenking luiden de sirenes niet op deze eerste maandag van mei. Ook volgende maand zijn de sirenes niet te horen, want de eerste maandag van juni is het Tweede Pinksterdag.

Waarschuwing
De sirenes worden niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen of op religieuze feestdagen. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het luchtalarm pas weer op maandag 6 juli te horen zal zijn. De sirenes maken veel herrie, maar daar is dan ook een goede reden voor. Als u de sirene meerdere malen achter elkaar hoort, is er sprake van alarm. Er is dan zeker iets aan de hand. Het kan ook zijn dat u op een andere manier wordt gewaarschuwd, bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen. Volg dan altijd de instructies op van de aanwezige autoriteiten.

Testen
Er staan zo’n 3800 sirenes door heel Nederland. Het is ook zeer noodzakelijk deze sirenes te testen. Gemeenten doen dat om na te gaan of de apparatuur nog goed werkt en om er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een echte ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene op een ander tijdstip dan de eerste maandag van de maand om 12.00 uur? Ga dan naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of tv aan op de regionale rampenzender.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen