Gezonde voeding is nét zo belangrijk als bewegen

Foto: Negen

LEUDAL – De Beweegcoaches hebben de afgelopen weken veel verteld over bewegen. Naast bewegen is echter ook gezond eten van belang.

Uw lichaam verandert vanaf uw vijftigste. U beweegt vaak minder, waardoor de spieren in omvang afnemen. Daarom heeft u minder eten nodig.

Schijf van vijf
Zorg voor voldoende beweging, maar ook voor minder en gezond eten. Maar wat is gezond eten? De Schijf van vijf helpt om gezonde keuzes te maken. Daarin staat wat u allemaal mag eten. Zoals veel groente en fruit, volkorenbrood, melk, kaas en nootjes. Eten volgens de Schijf van vijf is ook beter voor het milieu omdat u minder vlees eet. Probeer elke dag iets uit iedere schijf te eten. Dan krijgt u alle voedingsstoffen binnen, zoals koolhydraten, vetten, eiwitten en vitamines. Zorg ook voor extra Vitamine D, dat vermindert de kans op vallen en botbreuken. Vitamine D kunt u ook opdoen door van de zon te genieten.

Weerstand
Voldoende groente en fruit eten is belangrijk. Het geeft energie en weerstand. Toch lukt het niet iedereen altijd voldoende groente en fruit te eten. Het is ook niet niks: minimaal 250 gram groente per dag en 2 stuks fruit. Gelukkig zijn er veel tips en trucs om meer groente en fruit te (leren) eten. Doe eens groente of fruit op uw boterham. Bijvoorbeeld hummus met avocado, sla en tomaat. Of plakjes banaan of appel met appelstroop. Het is beter fruit te eten, dan het te nuttigen in vloeibare vorm. In een stuk fruit zitten meer vezels en minder suiker dan in een glaasje vruchtensap. Groente is trouwens ook lekker als tussendoortje. U kan en mag het de hele dag door eten!

Water
Veel water drinken is daarnaast erg belangrijk. Wist u dat hongergevoel vaak dorst is? Drink maar eens water als u honger heeft, dan trekt het hongergevoel weg. Voldoende water drinken lukt ons ook niet altijd maar is toch echt nodig, zeker als het erg warm is. Wilt u eens variëren? Drink water met een smaakje, dat tegenwoordig verkrijgbaar is in iedere supermarkt. Let op dat je de varianten kiest met 0 calorieën.

Snacks
Snoep, koek en frisdrank staan niet in de Schijf van vijf. Dat is niet erg gezond. Natuurlijk mag u af en toe iets lekkers snoepen, als het maar met mate is. Kies elke dag maximaal drie tot vijf keer iets kleins zoals een koekje, chocolaatje, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook mag u maximaal drie keer per week iets groters eten, zoals een stuk taart, zakje chips of een glas frisdrank. Wilt u toch tussendoor iets lekkers snacken? Zorg dat er niet te veel ongezonde tussendoortjes in huis zijn. Als u het niet in huis heeft, kunt u het ook niet opeten. Kies voor gezonde snacks zoals snacktomaatjes, een handje nootjes of bakje yoghurt.

Vragen
We delen de beweegtips- en oefeningen op de website www.leudalenergiek.nl. Op YouTube vindt u ook beweegvideo’s. Wilt u meer bewegen, maar weet u niet zo goed hoe? Neem contact op met beweegcoach Matti via [email protected] Zij helpt u graag!

Reacties