Kras en krachtig: thuis blijven wil niet zeggen stil zitten

Foto: Negen

LEUDAL – De komende tijd ziet alles er anders uit. We moeten allemaal thuis blijven en kunnen daardoor mogelijk niet of minder gaan sporten of bewegen. Maar thuis zitten, dat betekent natuurlijk niet dat we de hele dag stil moeten zitten…

Bewegen kan gelukkig de hele dag door, zowel binnen als buiten. Het houdt ons fit en gezond. Beweegcoaches gaan u de komende weken helpen om thuis te blijven bewegen. Beweegt u mee?

Gelukkig
Voor iedereen geldt dat voldoende beweging en gezond eten belangrijk zijn om vitaal oud te kunnen worden. Maar wist u ook dat sporten gelukkig maakt? Door te bewegen, maakt uw lichaam een stofje aan: endorfine. Ook wel het geluksstofje genoemd. Het zorgt ervoor dat u zich na het sporten beter, ontspannen en tevreden voelt. Sporten geeft een voldaan gevoel, daardoor zit u lekkerder in uw vel. En ondanks dat het veel energie kost, levert het ook weer veel energie op!

Weerstand
Bewegen is natuurlijk vooral goed voor de gezondheid. We zijn echter kampioen in zitten: gemiddeld meer dan 8 uur per dag! Daar moet verandering in komen. Om gezond te blijven, is het nodig om gemiddeld 30 minuten per dag te bewegen. Dat verbetert uw weerstand én verkleint de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Maar wist u ook dat sporten goed voor uw hersenen is? Het zorgt ervoor dat u dingen beter kunt onthouden. Maar ook dat u informatie beter en sneller kunt verwerken en zich beter kunt concentreren. Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat regelmatig bewegen het ontstaan van dementie vermindert.

Begin
De eerste beweegtip: begin uw dag met beweging. Zeker als u in de ochtend last van stijfheid of een zwaar gevoel heeft. Zet eventueel de wekker vijf minuten eerder en start de dag met een aantal fijne rek en strekoefeningen. Het kost weinig moeite en maakt uw ochtend een stuk aangenamer.

  • Begin lekker in bed: ga op uw rug liggen strek uw armen (boven uw hoofd) en doe hetzelfde met uw benen. Adem vier keer diep in en uit en zorg daarna dat u zichzelf volledig ontspant.
  • Ga op de rand van uw bed zitten en buig uw romp voorover totdat deze op uw bovenbenen komt te liggen. Doet dit twee keer 10 tellen.
  • Leg uw kin op uw borst, draai uw hoofd twee keer rond naar rechts en links. Doe het daarna twee keer de andere kant op.
  • Sta op en zet uw voeten neer op heupbreedte. Breng uw romp met armen gestrekt naar beneden en probeer de voeten aan te raken. Probeer dit 8 seconden vol te houden.

Beweeg mee
Meer beweegtips- en oefeningen worden op de website leudalenergiek gedeeld. Op YouTube vindt u ook beweegvideo’s. Wilt u meer bewegen, maar weet u niet zo goed hoe? Neem contact op met beweegcoach Matti via [email protected] Zij helpt u graag!

Reacties