Samen aan tafel bij de opening van afgiftepunt voedselbank in Leudal

BAEXEM – Op 5 maart opent in Leudal het eerste afgiftepunt van de Voedselbank Midden-Limburg. Zaterdagochtend was de bisschop van Roermond, monseigneur Smeets, aanwezig in de parochiezaal van de Johannes de Doperkerk in Baexem om de locatie in te zegenen.

Deelnemers van de voedselbank uit de gemeente Leudal kunnen daar vanaf begin volgende maand elke donderdagochtend, van 9.00 tot 10.00 uur, terecht om een voedselpakket af te halen.

Overleg
Het uitgiftepunt in Baexem is naast de hoofdvestiging in Roermond het vierde in de regio Midden-Limburg, na Maasgouw, Roerdalen en Echt-Susteren. De realisatie van dit uitgiftepunt kwam tot stand na intensief en constructief overleg tussen de gemeente Leudal, de parochie Johannes de Doper in Baexem, de werkgroep Dianico en de voedselbank Midden-Limburg. Vertegenwoordigers van die organisaties waren dan ook aanwezig bij de plechtigheid, waarbij verder ook een gezin was uitgenodigd dat dankbaar gebruik zal gaan maken van het uitgiftepunt.

Menselijk
Pastoor Vankan vestigde in zijn toespraak de aandacht op de toenemende verborgen armoede, ook in Leudal. Hij benadrukte daarom ook het belang van een laagdrempelig uitgiftepunt dicht bij huis. ‘Vaak is de eerste stap, de eerste vraag om hulp of zelfs maar de erkenning van het eigen probleem dat hulp nu écht noodzakelijk is, het moeilijkste.’ Bisschop Smeets ging nog wat dieper in op de lezing die Vankan deed uit het evangelie van Mattheüs, waarin Jezus tegen de mensen zegt dat wanneer zij de behoeftigen voeden en te drinken geven, zij dat niet alleen voor die armen deden: ‘Voor zoveel gij dit een van deze Mijn minste broeders gedaan hebt, zo hebt gij dat Mij gedaan’. Volgens Smeets hoort die handeling niet alleen bij het christelijk, maar bij het hele menselijk samenleven.

Verviervoudiging
Voorzitter Ger Boereboom van de Voedselbank Midden-Limburg bevestigde later de jammerlijke noodzaak. ‘De afgelopen twee jaar hebben we bijna een verviervoudiging gezien van het aantal deelnemende huishoudens in deze regio: van 65 naar 240. Daarom is het ook zo belangrijk dat de Voedselbank niet alleen goed bereikbaar is, maar ook dat we beseffen dat iedereen – van het ene op het andere moment-  in een situatie kan komen dat men op deze voorziening moet terugvallen. Je baan verliezen is vaak al genoeg.’

Meer informatie over de Voedselbank Midden Limburg is te vinden op deze website.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen