Limburgers rijden het minst vaak in dieselauto’s

Foto: Pixabay - stux (CC0-Public Domain)

LIMBURG – Het aantal personenauto’s dat rijdt op diesel, loopt per provincie flink uiteen. Maar Limburg heeft het minst met wagens die op deze brandstof lopen.

Waar in Friesland bijna een kwart van de particuliere personenauto’s op diesel rijdt, is in onze provincie het aandeel dieselauto’s juist het laagst: 12,4 procent.

Oude diesels
Dit blijkt uit een brandstofonderzoek van Independer, dat hiervoor meer dan een miljoen vergelijkingen van autoverzekeringen op haar online platform analyseerde. Als het om hybride of elektrische auto’s gaat, laat het onderzoek zien dat Flevoland voorop loopt. Tot slot keek de website ook naar ‘oude diesels’ van vóór 2005 – vanaf dat jaar werden de emissienormen strenger – in de vier grote steden. In Rotterdam rijdt met 14 procent het hoogste percentage van deze oudere dieselauto’s rond, tegen 9 procent in ’s lands hoofdstad.

Hybride
In het onderzoek keek Independer naar het gebruik van diesel-, benzine-, elektrische- en hybride personenauto’s. Benzine is landelijk de meest voorkomende brandstof voor personenauto’s. Flevoland heeft verreweg het hoogste percentage elektrische en hybride auto’s. Het gaat hier om bijna 10 procent van het wagenpark. Dat is vrij fors in vergelijking met bijvoorbeeld de provincie Drenthe, waar dit bij slechts 3,5 procent van de particuliere personenauto’s het geval is. De interactieve brandstofkaarten van Nederland zijn hier terug te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen