Limburgs parlement buigt zich andermaal over helikoptervergunning

Foto: Pixabay - Nika_Akin (CC0-Public Domain)

HEYTHUYSEN – De provincie Limburg is bezig met een nieuwe vergunning om machinehandel Coolen in Heythuysen helikoptervluchten te kunnen laten uitvoeren vanaf de eigen helihaven.

Het is de derde poging in tien jaar tijd om dat te regelen. De eerste twee vergunningen voor 350 vluchten per jaar werden vernietigd door de Raad van State. Drie jaar geleden kwam het bedrijf zelf met het voorstel terug te gaan naar 265 vluchten. Dat ligt nu voor.

Bestemmingsplan
Bij de eerste vergunningaanvraag had de provincie de inspraakprocedure niet goed gevolgd. De tweede ging niet door omdat één van de twee helikopters van de machinehandel in een zwaardere categorie ingedeeld had moeten worden. Maar deze keer verwacht de provincie dat alles in orde is. De gemeente Leudal heeft de helihaven bovendien opgenomen in het bestemmingsplan. Er is veel verzet geweest tegen de komst van de helihaven vanuit Natuur- en Milieufederatie Limburg, politiek en vanuit een aantal omwonenden. Het helihaven ligt dicht bij een natuurgebied. Geluidsoverlast en privacy waren een issue. Het provinciebestuur geeft aan dat ook bij deze poging een ‘beroepsprocedure in de lijn der verwachting ligt.’ Het Limburgs parlement buigt zich op 3 april over de nieuwe vergunningaanvraag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen