Sub­si­die­pot open voor één mil­joen ex­tra bo­men

Foto: Pixabay-geralt (CC0-Public Domain)

LIMBURG – De subsidiepot van de provincie gaat open voor het 1 miljoen bomenplan. Met dit plan is voorlopig 1 miljoen euro voor de komende drie jaar gemoeid.

Particulieren kunnen geen rechtstreeks verzoek indienen voor een bijdrage, maar wel in samenwerking met bijvoorbeeld de gemeente of een terrein beherende organisatie.

Voorwaarden
‘De regeling is eenvoudig van opzet’, zo laat gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) weten. ‘Daarmee willen we ruimte bieden aan de veelheid van initiatieven. En, wie het eerst komt, het eerst maalt.’ De provincie stelt wel regels. Zo is de voorwaarde dat er minstens honderd bomen van verschillende inheemse soorten moeten worden geplant. Bovendien moeten de bomen worden besteld bij lokale of regionale kwekerijen en na aanplant  minstens dertig jaar worden onderhouden.

Verkoeling
Het Limburgs parlement heeft medio december opdracht gegeven voor het 1 miljoen bomenproject. In feite wordt er de komende jaren voor praktisch elke Limburger een extra boom geplant, bovenop de reguliere aanplant van bomen of vervanging van bestaande bomen. De extra bomen zorgen niet alleen voor een vergroening van de omgeving, maar zorgen ook voor gezonde lucht, slaan CO2 op en vangen fijnstof af. Daarnaast zorgen ze voor verkoeling in de hete zomers.

Reacties